Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dosa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 100 gram
ryż basmati 100 gram
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 4 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Dosa

Soczewicę i ryż przełóż do osobnych miseczek,zalej wodą i odstaw na całą noc.
Następnego dnia odlej wodę z obu misek. Osobno zmiksuj soczewicę i ryż. Po czym przełóż do jednej miski i wymieszaj. Do zawartości miski dodaj jogurt,paprykę i sól. Dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto odstaw na ok. 4 godziny.
Patelnie wysmaruj olejem,najlepiej używając do tego pędzelka lub po prostu ręcznika papierowego. Rozgrzej.
Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana zdejmij ją na chwilę z ognia i łyżką wazową nałóż ciasto. Najpierw ciasto nałóż na środek patelni,następnie okrągłymi ruchami roprowadź ciasto na patelni. Patelnie postaw ponownie na kuchence i smaż do zarumienienia się ciasta. Dose smażymy tylko z jednej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 19.11.2015 11:59
czatnej z jabłek
jagoda5913 18.11.2015 17:59
A co to za FARSZ?
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 22:13
dosa to taki 'naleśnik'po indyjsku :)
jola91 17.11.2015 21:53
Ciekawa nazwa, a danie pewnie bardzo smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak