Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany na pomidorowym pęczaku

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Letni obiad ze zdrową kasza pęczak, pomidorami, cukinią, papryką i pysznym dorszem. Obiad dla tych co są na diecie i nie tylko. Kasza jest mega zdrowa i warto ją podawać na obiad.

Składniki:

marynata do ryby

filet z dorsza 30 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 0.5 łyżeczki
cebulka 1 sztuka

warzywa i kasza

kasza pęczak 0.5 szklanki
marchewka 1 sztuka
cebule 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
passata pomidorowa 250 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
oregano świeże 4 gałązki
olej rzepakowy 4 łyżki
mozzarella kulki 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany na pomidorowym pęczaku

Filet z dorsza kroję na paski 2 cm, przekładam do pojemnika, dodaję sól, pieprz, majeranek, jedną pokrojona cebulę. Odstawiam na noc do lodówki.
Kaszę przekładam do garnka, wlewam szklankę wody, dwie łyżki oleju i gotuję aż wchłonie wodę. Potem garnek zawijam w ręcznik i wkładam pod koc na 30 minut.
Drugą cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę startą na tarce jarzynowej i dalej przesmażam. Wlewam przecier pomidorowy, wodę, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i gotuję pięć minut. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w kostkę, mieszam i już nie gotuję. Cukinia dojdzie w piekarniku i będzie al dente. Do warzyw dodaję kaszę ugotowaną i mieszam. Wykładam do naczynia do zapiekania, na wierzchu układam kawałki ryby. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i pieczę 15-20 minut aż ryba dojdzie. Na końcu dodaję kulki mozzarelli, roztopią się. Dekoruję oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak