Dorsz zapiekany z pomidorowym pęczaku

Dorsz zapiekany z pomidorowym pęczaku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Letni obiad ze zdrową kasza pęczak, pomidorami, cukinią, papryką i pysznym dorszem. Obiad dla tych co są na diecie i nie tylko. Kasza jest mega zdrowa i warto ją podawać na obiad.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata do ryby

  • filet z dorsza

    30 dag
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • majeranek

    0.5 łyżeczki
  • cebulka

    1 sztuka

warzywa i kasza

  • kasza pęczak

    0.5 szklanki
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebule

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • passata pomidorowa

    250 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka wędzona

    0.5 łyżeczki
  • oregano świeże

    4 gałązki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • mozzarella kulki

    7 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z dorsza kroję na paski 2 cm, przekładam do pojemnika, dodaję sól, pieprz, majeranek, jedną pokrojona cebulę. Odstawiam na noc do lodówki.
Kaszę przekładam do garnka, wlewam szklankę wody, dwie łyżki oleju i gotuję aż wchłonie wodę. Potem garnek zawijam w ręcznik i wkładam pod koc na 30 minut.
Drugą cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę startą na tarce jarzynowej i dalej przesmażam. Wlewam przecier pomidorowy, wodę, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i gotuję pięć minut. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w kostkę, mieszam i już nie gotuję. Cukinia dojdzie w piekarniku i będzie al dente. Do warzyw dodaję kaszę ugotowaną i mieszam. Wykładam do naczynia do zapiekania, na wierzchu układam kawałki ryby. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i pieczę 15-20 minut aż ryba dojdzie. Na końcu dodaję kulki mozzarelli, roztopią się. Dekoruję oregano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat