Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany na pomidorowym pęczaku
Filet z dorsza kroję na paski 2 cm, przekładam do pojemnika, dodaję sól, pieprz, majeranek, jedną pokrojona cebulę. Odstawiam na noc do lodówki.
Kaszę przekładam do garnka, wlewam szklankę wody, dwie łyżki oleju i gotuję aż wchłonie wodę. Potem garnek zawijam w ręcznik i wkładam pod koc na 30 minut.
Drugą cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną paprykę, marchewkę startą na tarce jarzynowej i dalej przesmażam. Wlewam przecier pomidorowy, wodę, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i gotuję pięć minut. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w kostkę, mieszam i już nie gotuję. Cukinia dojdzie w piekarniku i będzie al dente. Do warzyw dodaję kaszę ugotowaną i mieszam. Wykładam do naczynia do zapiekania, na wierzchu układam kawałki ryby. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i pieczę 15-20 minut aż ryba dojdzie. Na końcu dodaję kulki mozzarelli, roztopią się. Dekoruję oregano.