Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 1
miąższ z dyni 200 gram
pieczarki 250 gram
cebula 1,5
masło roślinne 1 łyżka
śmietana 30% 0,5 szklanki
sok z cytryny
ząbki czosnku 4
Bazylia suszona Prymat
sól
pieprz
ser żółty

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki, a cebulę w kostkę - całość przekładamy na patelnię, dodajemy masło roślinne, sól i pieprz, przesmażamy
Krok 1 - Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami foto
2
następnie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i dalej całość dusimy.
Krok 2 - Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami foto
3
calość przesmażamy do czasu aż dynia zmięknie - doprawiamy
Krok 3 - Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami foto
4
Filet z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego,polewamy świeżo wyciśnietym sokiem z cytryny, dodajemy przeciśięty czosnek, sól i bazylię - zalewamy przesmażoną z pieczarkami dynię. Wlewamy śmietanę i posypujemy startym serem żółtym.
Krok 4 - Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami foto
5
Piekarnik nagrzewamy do 180*, wkładamy naczynię i pieczemy 25-30 minut. Podajemy na gorąco samą rybę, z ziemniakami lub ryżem.
Krok 5 - Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 30.10.2014 09:50
fajny pomysł z tą rybą
fotoviderek 29.10.2014 21:59
Świetna rybka :)
Katarzyna59 29.10.2014 20:12
smakowita rybka
Lis 29.10.2014 19:56
Bardzo smacznie się prezentuje na zdjęciu i pewnie równie smaczny jest w rzeczywistości:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak