Dorsz z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    800 g
  • marchew

    2 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • pieprz cytrynowy

    2 łyżki (bez soli)
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • woda ciepła

    200 ml
  • olej do smażenia

  • mąka pszenna

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą (jeśli pieprz nie zawiera soli). Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę.
Rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony.

2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki.
Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki.

3. Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

4. Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza.
Kuchcik gotuje
U mnie polędwica jest ze świeżego dorsza i taki dorsz jest najsmaczniejszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 15.01.2017 12:48
pysznie podana ryba:)
ilka01 15.01.2017 12:14
super danie :)
Krzysztof15 15.01.2017 10:36
Pyszna rybka
Futka 15.01.2017 10:24
Pyszne i pożywne połączenie :) Mniam <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat