Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z warzywami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica z dorsza 800 g
marchew 2 szt.
cebula 2 szt.
papryka czerwona 2 szt.
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżki (bez soli)
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
woda ciepła 200 ml
olej do smażenia
mąka pszenna 1 szklanka

Porada

U mnie polędwica jest ze świeżego dorsza i taki dorsz jest najsmaczniejszy.

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z warzywami

1. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą (jeśli pieprz nie zawiera soli). Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę.
Rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony.

2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone wielkością do startej marchewki.
Cebulę obrać i pokroić w pióra zbliżone wielkością do pokrojonej papryki.

3. Cebulę chwilę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać marchewkę, paprykę, podlać wodą, dusić do miękkości warzyw i odparowania wody. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

4. Wyłożyć dorsza na talerz i przykryć warstwą warzyw. Taki dorsz jest bardzo delikatny w smaku, nie polecam zbyt mocnego przyprawiania pieprzem, gdyż nie będzie wyczuwalny smak dorsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 15.01.2017 12:48
pysznie podana ryba:)
ilka01 15.01.2017 12:14
super danie :)
Krzysztof15 15.01.2017 10:36
Pyszna rybka
Futka 15.01.2017 10:24
Pyszne i pożywne połączenie :) Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak