Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz z sosem śliwkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 4 filety
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
śliwki 1 kg
cebula biała 1 szt
oliwa 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
Goździki całe Prymat 2 szt
miód 1 łyżka
olej do smażenia
cynamon szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
mleko do wymodzenia filetów
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz z sosem śliwkowym

Na filety układamy krążki cebuli i zalewamy mlekiem, odstawiamy na ok godzinę.
Sos: śliwki bez pestek gotujemy w wodzie z cukrem i gdy będą miękkie przecieramy przez sitko. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, oliwę, miód i gotujemy przez chwilę.
Filety osuszamy, posypujemy przyprawą do ryb i smażymy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 min. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy np z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 22.01.2013 17:08
wygląda smacznie
angelika14 29.06.2012 07:20
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak