dorsz z sosem śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    4 filety
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    do smaku
  • śliwki

    1 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • miód

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • cynamon

    szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • mleko

    do wymodzenia filetów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na filety układamy krążki cebuli i zalewamy mlekiem, odstawiamy na ok godzinę.
Sos: śliwki bez pestek gotujemy w wodzie z cukrem i gdy będą miękkie przecieramy przez sitko. Dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, oliwę, miód i gotujemy przez chwilę.
Filety osuszamy, posypujemy przyprawą do ryb i smażymy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 min. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy np z ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 22.01.2013 17:08
wygląda smacznie
angelika14 29.06.2012 07:20
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat