Dorsz z sosem muślinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z dorsza

    80 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • jaja

    2 szt
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • bułka tarta

    1 szkl
  • sok z cytryny

    do smaku
  • olej

    do smażenia

Sos muślinowy

  • żółtka

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 szt
  • masło klarowane

    50 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • koperek

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz z sosem muślinowym foto
Rybę osuszamy i kroimy na kawałki, a następnie przyprawiamy do smaku białym pieprzem , solą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 2 - Dorsz z sosem muślinowym foto
Tak przygotowanego dorsza obtaczamy w mące pszennej , rozmieszanym jajku i bułce tartej.
Krok 3 - Dorsz z sosem muślinowym foto
Miskę z żółtkami ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i cały czas ubijając dodajemy według kolejności podgrzane wino, sok z jednej cytryny, przyprawy. Kiedy sos zgęstnieje wlewamy powoli masło. Zdejmujemy z ognia
Krok 4 - Dorsz z sosem muślinowym foto
W między czasie smażymy na rozgrzanym oleju filety z obydwu stro na rumiany kolor.
Krok 5 - Dorsz z sosem muślinowym foto
Śmietanę 30 procentową ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowanym sosem
Krok 6 - Dorsz z sosem muślinowym foto
Rybę podajemy polaną przygotowanym sosem muślinowym i dla dekoracji posypujemy posiekanym koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 23.01.2017 00:13
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat