Dorsz z piekarnika lub ogniska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    3 sztuka
  • pieczarki

    10 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • por

    1 sztuka
  • masło

    150 g
  • wino białe

    1/2 szklanka
  • papryka marynowana

    1/2 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Pieczarki i cebulkę myjemy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Filety z dorsza dokładnie myjemy i marynujemy solą oraz pieprzem.
Krok 3 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Paprykę i por tniemy w pasy.
Krok 4 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Pieczarki i cebulkę smażymy na maśle w rondelku. Dolewamy 1/2 szklanki wina i dusimy kilka minut pod przykryciem.
Krok 5 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Folię smarujemy masłem z jednej strony.
Krok 6 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Na posmarowanej masłem foli kładziemy filet.
Krok 7 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Na filecie układamy paprykę i pora krojone w paski.
Krok 8 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Na wierzch dokładamy pieczarki z cebulką wcześniej uduszone.
Krok 9 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Całość zawijamy w sreberko.
Krok 10 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Tak pozawijane szczelnie rybki lądują w piekarniku 200 C na jakieś 20-30 minut.
Krok 11 - Dorsz z piekarnika  lub ogniska foto
Polecam z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek lub domowego wyrobu sałatką. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 08.01.2017 14:55
smaczna rybka
pajbek 30.01.2013 15:20
Super podoba mi się zarówno przepis, jak i twoje wykonanie :-)
Amellia 25.01.2013 20:02
mniam
wyattearp 25.01.2013 12:11
fajny
Anitapaj 24.01.2013 23:11
Smaczne na pewno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat