DORSZ Z PIEKARNIKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    1,40 kg
  • cebula biała

    50 gram
  • koperek

    1/4 pęczka
  • cytryna

    1/2 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto
Moje dorsze były kupione świeże dwie sztuki ważyły 1,40 przed patroszeniem i odcięciem głów. Dorsze oskrobać wypatroszyć a następnie ostrym nożem odciąć głowy i dokładnie umyć pod zimną wodą.Tak przygotowane ryby osuszyć natrzeć solą morską i białym pieprzem i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Krok 2 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto
Teraz do wnętrza każdego dorsza włożyć plastry cebuli oraz umyte gałązki świeżego koperku tak przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce na 45 minut.
Krok 3 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto
Blachę do pieczenia wyścielić folią aluminiową i wysmarować oliwą.Ułożyć ryby na blasze i je również posmarować oliwą za pomocą pędzelka.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec przez 20 minut.
Krok 4 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto
W trakcie pieczenia mniej więcej w połowie wyjąć blachę z piekarnika jeszcze raz posmarować dorsze oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 03.09.2016 14:36
smaczna rybka
MAR3STA 01.03.2016 20:52
Smaczne danie
adelajda 09.12.2015 14:31
Rybka pierwsza klasa
Łukasz15 28.10.2015 20:12
Pyszna rybka
Bernadeta1 28.10.2015 19:10
smaczna zdrowa rybka
Aannkaa82 28.10.2015 17:31
pyszna rybka, bardzo lubię dorsza.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat