Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DORSZ Z PIEKARNIKA

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 1,40 kg
cebula biała 50 gram
koperek 1/4 pęczka
cytryna 1/2 szt
oliwa 3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: DORSZ Z PIEKARNIKA

Kroki postępowania

1
Moje dorsze były kupione świeże dwie sztuki ważyły 1,40 przed patroszeniem i odcięciem głów. Dorsze oskrobać wypatroszyć a następnie ostrym nożem odciąć głowy i dokładnie umyć pod zimną wodą.Tak przygotowane ryby osuszyć natrzeć solą morską i białym pieprzem i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Krok 1 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto
2
Teraz do wnętrza każdego dorsza włożyć plastry cebuli oraz umyte gałązki świeżego koperku tak przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce na 45 minut.
Krok 2 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto
3
Blachę do pieczenia wyścielić folią aluminiową i wysmarować oliwą.Ułożyć ryby na blasze i je również posmarować oliwą za pomocą pędzelka.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec przez 20 minut.
Krok 3 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto
4
W trakcie pieczenia mniej więcej w połowie wyjąć blachę z piekarnika jeszcze raz posmarować dorsze oliwą.
Krok 4 - DORSZ Z PIEKARNIKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.09.2016 14:36
smaczna rybka
MAR3STA 01.03.2016 20:52
Smaczne danie
adelajda 09.12.2015 14:31
Rybka pierwsza klasa
Łukasz15 28.10.2015 20:12
Pyszna rybka
Bernadeta1 28.10.2015 19:10
smaczna zdrowa rybka
Aannkaa82 28.10.2015 17:31
pyszna rybka, bardzo lubię dorsza.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak