Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w złotej panierce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 szczypta
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w złotej panierce

Filety z dorsza dzielimy na części (ja podzieliłam na 4 małe prostokąty) i olewamy je sokiem z cytryny.

Przygotowujemy panierkę- jajko bełtamy z przyprawami aż się dokładnie połączą. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oliwy z oliwek. szybko panierujemy rybę- obtaczamy w jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce. Kładziemy na rozgrzana patelnię i smażymy z jednej strony do zezłocenia panierki. Kiedy będziemy rybę obracać na drugą stronę, dodajemy na patelnię łyżeczkę masła. Smażymy do zezłocenia drugiej stron y ryby i podajemy.

U mnie ziemniaki ugotowane z 2 gałązkami lubczyku polane gęstą śmietana i posypane koperkiem oraz ugotowane buraki, pokrojone w plastry osypane lekko solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.09.2012 09:11
dobra rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak