Dorsz w sosie pomarańczowo-imbirowym.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomarańcz skórka

    1 łyżeczka
  • Pomarancza sok

    1 szt
  • migdały uprażone

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól, pieprz

  • filet z dorsza

    2 szt
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kilka słów o imbirze, który przyda się podczas obecnych mrozów.
Imbir, to król wśród przypraw dla każdego Azjaty. Jest stosowany w kuchni i w medycynie. W czasie obecnych mrozów, polecam napar z imbiru, z miodem i cytryną. Rozgrzeje i doda sił. Jeżeli czujemy, że coś się zaczyna dziać w naszym gardle, żujmy cieniuteńki plasterek imbiru.
Imbir pachnie pięknie cytryną, ale smak ma zdecydowany, wyrazisty. Jest bardzo pikantny, ostry, działa orzeźwiająco. Bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem i chilli. Dodatek skórki pomarańczowej i cytrynowej wzmaga jego cytrusową nutę. W zasadzie, imbiru nie powinno łączyć się z ziołami, ale z przyprawami korzennymi, tak. Dania tłuste czyni lżejszymi, poprawia trawienie.
Należy stosować go z umiarem, bo przedawkowanie zepsuje smak potrawy nieodwracalnie.
3cm korzenia imbiru pokroić w poprzek na 2mm plasterki i potem na słupki. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy do zbrązowienia. Wyjąć z oliwy na bibułę. Mamy smaczną posypkę do ryby.
Na oliwie, po imbirze, smażymy rybę ,doprawioną solą, pieprzem i obłożoną mieszanką startego imbiru, przeciśniętego czosnku i skórki pomarańczowej.
Po 2-3 min przewracamy rybę, polewamy sokiem z pomarańczy i smażymy ,aż sos się trochę zredukuje (odparuje).
Podajemy z sosem z patelni, posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i słupkami imbiru. Możemy posypać listkami melisy. Ryba smakuje wyśmienicie, jest pikantna i aromatyczna

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 11.02.2016 09:19
smaczny dorsz, wygląda bardzo smakowicie
pestka 21.10.2013 09:54
ciekawe danie - ale taką fotografię już widziałam przy innym przepisie dot ryby
arbuzowo 11.10.2013 07:28
bardzo ciekawa propozycja
Kuchenka 10.10.2013 10:29
fajne pomysłowe danie
marcia7 08.10.2013 00:05
artystycznie podany

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat