Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w śmietanie z porem i koperkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 4 sztuki
por (biała część) 1 duża sztuka
koper świeży 1 pęczek
śmietana 18 proc 300 g
masło klarowane 1,5 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w śmietanie z porem i koperkiem

1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny w wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym. Gdy por zmięknie układamy na nim płaty ryby. Smażymy na wolnym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

2. Gdy ryba będzie obsmażona z każdej strony wlewamy śmietanę i dodajemy posiekany koper. Ostrożnie mieszamy. Dusimy 5 minut. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Rybę podajemy z ryżem lub makaronem i warzywami na parze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 27.12.2014 10:52
jak pięknie podane:-)
MałaMi89 26.12.2014 21:05
Jadłam i wiem jaki jest pyszny :)
w mojej kuchni 26.12.2014 15:58
smaczne jedzonko na talerzu..
Seba 26.12.2014 14:15
Apetycznie podany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak