Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w porach z dynią

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica z dorsza 700 g
ziemniaki 700 g
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
dynia 200 g
pory 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 200 g
ser feta 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w porach z dynią

Kroki postępowania

1
Ziemniaki pokroić w talarki i razem z dynią smażyć na patelni, aż zmiękną. Przyprawić przyprawą do ziemniaków. Wyłożyć na wytłuszczoną formę do pieczenia.
Krok 1 - Dorsz w porach z dynią foto
2
Rybę osuszyć i oprószyć solą z pieprzem mielonym. Obsmażyć lekko z dwóch stron i położyć na ziemniakach.
Krok 2 - Dorsz w porach z dynią foto
3
Na tej samej patelni podsmażyć posiekane ząbki czosnku i wrzucić pokrojonego w krążki pora. Smażyć, aż zmięknie.
Krok 3 - Dorsz w porach z dynią foto
4
Usmażonego pora wyłożyć na rybę.
Krok 4 - Dorsz w porach z dynią foto
5
Do miseczki wbić jajka, pokruszyć ser i dodać śmietanę. Wszystko zmiksować blenderem.
Krok 5 - Dorsz w porach z dynią foto
6
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C i tuż przed włożeniem zapiekanki wlać mieszankę jajeczno-śmietankową. Piec przez 30-40min. Smacznego!
Krok 6 - Dorsz w porach z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.01.2015 18:13
pyszna rybka
Hrabina w kuchni 06.01.2015 21:14
Fajny pomysł.
alaaa 06.01.2015 20:19
interesujące połączenie
Kolorowa 06.01.2015 19:03
Bardzo ciekawe połączenie !
luna76 06.01.2015 18:10
interesujący przepis :)
Katarzyna59 06.01.2015 17:48
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak