Dorsz w porach z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    700 g
  • ziemniaki

    700 g
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • dynia

    200 g
  • pory

    2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • jajko

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • ser feta

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz w porach z dynią foto
Ziemniaki pokroić w talarki i razem z dynią smażyć na patelni, aż zmiękną. Przyprawić przyprawą do ziemniaków. Wyłożyć na wytłuszczoną formę do pieczenia.
Krok 2 - Dorsz w porach z dynią foto
Rybę osuszyć i oprószyć solą z pieprzem mielonym. Obsmażyć lekko z dwóch stron i położyć na ziemniakach.
Krok 3 - Dorsz w porach z dynią foto
Na tej samej patelni podsmażyć posiekane ząbki czosnku i wrzucić pokrojonego w krążki pora. Smażyć, aż zmięknie.
Krok 4 - Dorsz w porach z dynią foto
Usmażonego pora wyłożyć na rybę.
Krok 5 - Dorsz w porach z dynią foto
Do miseczki wbić jajka, pokruszyć ser i dodać śmietanę. Wszystko zmiksować blenderem.
Krok 6 - Dorsz w porach z dynią foto
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C i tuż przed włożeniem zapiekanki wlać mieszankę jajeczno-śmietankową. Piec przez 30-40min. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 16.01.2015 18:13
pyszna rybka
Hrabina w kuchni 06.01.2015 21:14
Fajny pomysł.
alaaa 06.01.2015 20:19
interesujące połączenie
Kolorowa 06.01.2015 19:03
Bardzo ciekawe połączenie !
luna76 06.01.2015 18:10
interesujący przepis :)
Katarzyna59 06.01.2015 17:48
bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat