Dorsz w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler średni

    1/2 sztuki
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka
  • sok cytrynowy

    1 łyżka
  • koperek

    dp dekoracji
  • bulion

    2 litry
  • żelatyna

  • filet z dorsza

    1/2 kilograma
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • pieprz czarny ziarnisty

    1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie całe

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety doprawić pieprzem cytrynowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Warzywa umyć, obrać i wypłukać. Bulion zagotować, dodać warzywa, ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy i gotować. Gdy jarzyny będą jeszcze lekko twarde włożyć przygotowane wcześniej filety i gotować na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Delikatnie wyjąć rybę, a wywar przecedzić przez gęste sitko.

Marchewkę pokroić na talarki i rozłożyć po kilka na dnie miseczek. Udekorować gałązkami koperku, na to rozłożyć kawałki ryby i plasterki marchewki.

Żelatynę namoczyć w odrobinie przestudzonego bulionu i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, a następnie zalać nim rybę. Gdy przestygnie wstawić do lodówki, by galareta dobrze stężała.

Podawać np. z cytryną, sosem chrzanowym, pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 01.02.2014 16:24
kapitalne :)
junox 06.12.2013 16:49
bardzo pyszna przekąska:)
misia53 28.06.2013 20:35
świetnie zrobiona rybka
anemon 14.01.2013 09:33
U nas na Wigilię karp musi być, choć ja też nie jestem wielką smakoszką karpia. Na Wigilii musi też być dorsz w galarecie, czyli podobnie jak u Ciebie.
caralajna 14.01.2013 08:09
ta potrawa jest wyśmienita.. w tym roku miałam dorsza w galarecie na Wigilię, bo za karpiem nie przepadam..
anemon 16.09.2012 22:38
Masz rację, moja ulubiona /jedna z wielu ulubionych/.
alaaa 15.09.2012 19:48
pycha, dorsz to smaczna rybka
anemon 09.05.2012 22:22
Dziękuję i polecam.
czekoladka_m 09.05.2012 09:07
rewelacja!!!:)
Grazyna0211 23.02.2012 13:35
smaczne lekkie danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat