Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz smażony z pomidorkami koktajlowymi i chorizo

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Lekka propozycja na obiad lub kolację - dorsz z hiszpańskim akcentem z dodatkiem chorizo i pomidorków koktajlowych.

Składniki:

Składniki:

filet z dorsza 250 gramów
pomidorki koktajlowe 300 gramów
bazylia świeża 1 garść
chorizo 100 gramów
oliwki czarne Smak 1 garść

Do smaku:

sól
pieprz
ocet
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz smażony z pomidorkami koktajlowymi i chorizo

Na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy usmażyłem dorsza skórką od dołu, smażyłem, aż skórka się zrobiła się złota. Obróciłem, smażyłem ok. 6 min., odsunąłem na bok patelni.
Pomidorki oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem octem i oliwą, dodałem połowę porwanych liści bazylii, wymieszałem.

Obok dorsza usmażyłem plasterki chorizo - ok. 2 minuty. Dodałem pomidory, dusiłem ok. 1 min.

Filet dorsza położyłem na pomidorach z chorizo, posypałem pokrojonymi oliwkami i resztą bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak