Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz smażony w cieście

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 szt
mąka 1 szkl
jajko 1 szt
mleko 1/2 szkl
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz smażony w cieście

Kroki postępowania

1
Płaty dorsza rozmrażamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 minut.
Krok 1 - Dorsz smażony w cieście foto
2
W tym czasie z mąki, mleka, jajka i szczypty soli przygotowujemy gęste ciasto jak na racuchy.
Krok 2 - Dorsz smażony w cieście foto
3
W cieście maczamy kawałki dorsza i smażymy na gorącym tłuszczu na patelni.
Krok 3 - Dorsz smażony w cieście foto
4
Gdy jedna strona zrumieni się, wówczas obracamy rybę na drugą stronę i również smażymy ok. 5-7 minut.
Krok 4 - Dorsz smażony w cieście foto
5
Usmażonego dorsza odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.
Krok 5 - Dorsz smażony w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.05.2014 15:32
dorsza nigdy nie odmówię
bhb8 19.05.2014 13:36
z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak