Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz smażony

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 1-2 szt
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
DODATKOWO:
surówka
ziemniaki ugotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz smażony

Dzisiaj klasyka, prosto ale smacznie
Filety z dorsza lub innej ryby opłukać , osuszyć, spryskać obficie sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem cytrynowym lub kolorowym. Odstawić na 30 minut, potem panierować w mące i obsmażyć. Grubsze porcje dopiec w piekarniku ok. 10 minut. Rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, jabłuszkiem, oliwą, kawałkiem startej marchewki i doprawiam cukrem do smaku. Dodatkowo podaję ziemniaki z wody utłuczone z łyżką masła i szczyptą gałki muszkatołowej, oprószone koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 05.03.2014 13:04
Piątkowy tradycyjny obiadek
Anna20 05.03.2014 12:17
uwielbiam dorsza smażonego :)
kasiaw 05.03.2014 12:04
idealny na dzień postu jaki jest dzisiaj
Romanowka 05.03.2014 11:58
pyszny obiadek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak