Dorsz pod chrupiącą rozmarynową panierką podany na szpinaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • olej

    1/3 szklanki
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Panierka:

  • tarta bułka

    2/3 szklanki
  • parmezan starty

    20 g
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • szpinak

  • szpinak

    200 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • filet z dorsza

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz pod chrupiącą rozmarynową panierką podany na szpinaku foto
Filety z dorsza przekrój na mniejsze kawałki. Zamarynuj w oleju z dodatkiem soku z cytryny, czosnku, pieprzu i soli. Odstaw na 30 min.
Krok 2 - Dorsz pod chrupiącą rozmarynową panierką podany na szpinaku foto
W między czasie przygotuj panierkę: wymieszaj bułkę tartą z parmezanem (może być tarty zwykły żółty ser), płatkami masła, rozmarynem i dodatkiem pieprzu i soli.
Krok 3 - Dorsz pod chrupiącą rozmarynową panierką podany na szpinaku foto
Na wysmarowaną formę olejem, wyłóż filety z dorsza. Każdy kawałek obłóż przygotowaną wcześniej panierką. Zapiekaj w piekarniku przez 25 min w temp. 180 st. C.
Krok 4 - Dorsz pod chrupiącą rozmarynową panierką podany na szpinaku foto
Szpinak mrożony - całe liście (bądź świeży), podsmażyć w rondelku z dodatkiem oliwy, dodać serek mascarpone, czosnek. Doprawić pieprzem i solą. Dusić jeszcze chwilę, aż serek się rozpuści, delikatnie mieszając.
Krok 5 - Dorsz pod chrupiącą rozmarynową panierką podany na szpinaku foto
Szpinak ułożyć na talerzu, na nim rybę. Można podawać z gotowanymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (78)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 01.03.2017 12:59
co za pyszności
Bożena Matuszczyk 23.01.2017 23:25
Bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek;)
kucharz11 01.11.2016 19:38
Zjadłabym :) Pysznie wyglądają!
pestka 19.07.2016 19:26
pyszna propozycja
Grazyna0211 07.07.2016 14:25
smaczna ryba
Ada-Gaba 16.06.2016 15:45
apetycznie przygotowana rybka
Klausia 21.04.2016 13:33
fajnie przyrządzone :)
jagoda5913 10.03.2016 11:29
super rybka
Kasnaj 10.03.2016 08:58
Smaczna rybka
Kamila_Domecka 06.12.2015 19:28
Pyszny piątkowy obiad!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat