Dorsz pochwała prostoty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok z limetki

    3 łyżka
  • jajko

    2 sztuka
  • mąka

    4 łyżka
  • olej do smażenia

    3 łyżka
  • filet z dorsza

    2 sztuka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/4 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fileta rozmrozić (jeśli używamy mrożonego) i osuszyć na ręczniku papierowym. Skropić obficie sokiem z limonki, dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Odstawić na 10 minut. W misce roztrzepać jajka ze szczyptą soli i odrobiną wody. Filety pociąć na kawałki (jeśli są duże) i obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku. Smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 22.11.2015 17:22
smaczna ryba
EmciaPichci 09.03.2014 12:07
to lubię! ;)
adam1f 04.01.2013 00:20
dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat