Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po grecku na szybko

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 600 g
włoszczyzna (bez kapusty) mrożona 800 g
sok pomidorowy 1 litr
cebula biała 2-3 szt.
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do ryby
jajko 2 małe
Czosnek suszony Prymat
sól i pieprz
przyprawa w płynie
przyprawa uniwersalna

Porada

Ja lubię rybę po grecku na zimno + pieczywo posmarowane świeżym masełkiem. Tak jadło się to danie w moim rodzinnym domu i od dzieciństwa taką formę uwielbiam. *Kto woli na ciepło może wstawić naczynie z rybą do zimnego piekarnika i powoli podgrzać.

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po grecku na szybko

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać lekko rozmrożoną włoszczyznę (krojoną w paski), lekko doprawić przyprawą warzywną i razem przesmażyć przez kilka minut. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wszystko odparowanym na patelni sokiem pomidorowym i dusić do miękkości.

Filety z dorsza opanierować w mące, jajkach z przyprawami i bułce tartej. Usmażyć na rumiano. i odsączyć na papierowym ręczniku.

W głębokim naczyniu układać warstwami gorące kawałki dorsza na zmianę z gorącymi warzywami w sosie - jako pierwszą i ostatnią warstwę ułożyć warzywa w sosie.

Naczynie nakryć i odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 01.02.2017 16:04
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak