Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po grecku.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 2 szt
pietruszka 2 szt
seler mały 1 szt
cebule 2 szt
jabłko 1 szt
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
przecier pomidorowy 0,5 szklanka
sól do smaku
cynamon 0,5 łyżeczki
musztarda 1 łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczka
sok z cytryny
olej do smażenia
mąka
filet z dorsza 1 kg
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po grecku.

Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju nie rumieniąc. Skropić wodą , dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier, koncentrat i zmielone przyprawy. Doprawić musztardą i sokiem z cytryny.
Filety z dorsza doprawić, oprószyć mąką i usmażyć. Usmażoną rybę zalać gorącym sosem i pozostawić do następnego dnia. Najlepiej smakuje na zimno.
PS. Bardzo dobry sos można zrobić używając gotowej mrożonej mieszanki warzywnej - włoszczyzna mrożona paski. Oczywiście cebulę, jabłko i pozostałe składniki należy dodać .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 16.12.2013 22:14
Prosty smaczny przepis.
Rysia 16.12.2013 20:43
Pyszna rybka.Półmisek ładny.
joanna__s 16.12.2013 13:28
Bardzo lubię taką rybę po grecku.
Romanowka 16.12.2013 12:34
smakowita, chętnie jadam takie rybki
dodi 16.12.2013 12:21
uwielbiam takiego dorsza
halina17 16.12.2013 11:20
Smaczny dorsz, bardzo lubię.
2milutka 16.12.2013 09:38
apetyczne i smaczne:)
Paolcia 16.12.2013 09:16
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak