Dorsz po grecku

Dorsz po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryba

  • filet z dorsza

    70 dkg
  • cebula

    3 sztuki małe
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    5 łyżki
  • olej

    1 do smaku

farsz

  • marchew

    80 dkg
  • seler

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liśćie
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • cukier

    1 do smaku
  • przecier pomidorowy

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dorsz po grecku

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz po grecku  foto
Cebul e obieram i kroję w piórka. Przekładam do pojemnika, dodaję filet dorsza, sól, pieprz, majeranek. Całość dokładnie mieszam.Odstawiam na dobę do lodówki.
Krok 2 - Dorsz po grecku  foto
Rybę obtaczam w mące

Krok 3 - Dorsz po grecku  foto
Marchewkę, seler, pietruszkę obieram, dokładnie myję i ścieram na tarce jarzynowej.
Krok 4 - Dorsz po grecku  foto
Cebulkę z marynaty przesmażam na osobnej patelni. Dodaję starte warzywa i chwile jeszcze przesmażam.Dodaję liście laurowe, i ziele angielskie. Dolewam koncentrat pomidorowy, potem przecier stopniowo. Duszę na wolnym ogniu około godzinę. Doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru. Na końcu wyjmuję liście i ziele.
Krok 5 - Dorsz po grecku  foto
Dorsza smażę na oleju.
Krok 6 - Dorsz po grecku  foto
W naczyniu szklanym układam stopniowo warstwę warzyw, ryby, znowu warzyw, rybę, i warzywa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Katarzyna59 12.02.2015 20:02
uwielbiam takie rybki
Alex_M 12.02.2015 18:23
z chęcią bym zjadła teraz :)
Hrabina w kuchni 11.02.2015 21:03
Pyszna rybka.
Ola1984 11.02.2015 21:01
Uwielbiam rybkę po grecku, twoja wygląda smakowicie.
RenataZ-et 11.02.2015 20:10
rewelacyjne danie
Bernadeta1 11.02.2015 20:04
bardzo lubię rybę po grecku
Futka 11.02.2015 19:35
Wspaniała i niezwykle smakowita rybka! Chętnie skosztowałabym choć kawałeczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat