Dorsz pieczony w sosie maślano-cytrynowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z dorsza

    400 g
  • sól i pieprz

    do oprószenia

Sos

  • masło

    75 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 duże ząbki
  • sok z cytryny

    z 1/2 sztuki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz pieczony w sosie maślano-cytrynowym foto
Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, kroimy w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania.
Krok 2 - Dorsz pieczony w sosie maślano-cytrynowym foto
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez ok. 2-3 minuty.
Krok 3 - Dorsz pieczony w sosie maślano-cytrynowym foto
Dodajemy sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4 - Dorsz pieczony w sosie maślano-cytrynowym foto
Tak przygotowanym sosem polewamy rybę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
jola91
Jeśli używamy małego naczynia do zapiekania, rybę układamy warstwowo na przemian z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 01.12.2016 22:11
pyszna propozycja
berys18 29.11.2016 14:12
prezentuje się wspaniale
Grazyna0211 29.11.2016 11:46
smaczne danie
Mniam 29.11.2016 11:07
Bardzo smaczna ryba :)
Beatris 29.11.2016 09:35
Chętnie zjadłabym tak przygotowaną rybkę, zapowiada się mega smacznie :)
Krzysztof15 29.11.2016 06:25
pyszna rybka
Renataj 28.11.2016 23:08
Apetyczna rybka:)
Malinka 28.11.2016 22:36
Bardzo apetycznie zaserwowana ryba!
halina17 28.11.2016 22:15
Dobra ryba.
bertpvd 28.11.2016 22:04
pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat