Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony w jogurcie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 3 sztuki
pomidor 1 sztuka
papryka 1/2 sztuki
jogurt grecki 1/2 szklanki
oliwki zielone 2 łyżki
koper świeży 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
cukier 1 szczypta
sól do smaku do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony w jogurcie

Przepis oparty na "Zapiekanych filetach z dorsza" z książki "Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej", dopasowany do mojej lodówki i upodobań :)

Oczyszczone i umyte filety posyp solą i ostaw do lodówki.
W tym czasie sparz pomidora, obierz go ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
Paprykę pokrój w cienkie paski.
Oliwki pokrój na ćwiartki.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W rondelku rozpuść masło, dodaj warzywa, posyp solą i pieprzem i duś przez chwilę.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim filety na złoty kolor.

Jogurt wymieszaj z ziołami i przyprawami, dodaj odrobinę cukru.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż na nim filety. Na nie wyłóż duszone warzywa i całość polej jogurtowym sosem.

Wstaw na chwilę do piekarnika i zapiekaj całość przez ok. 10 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.02.2016 12:36
ciekawy sposób na rybę
Niki22 20.12.2013 15:35
mmm palce lizac ;)
patryska76 20.12.2013 09:43
Palce lizać! ;-)
Ania84 20.12.2013 09:26
wow! rewelacyjnie wygląda!
Patriszja
Patriszja 20.12.2013 09:04
mmm smacznie wygląda
marcia7 20.12.2013 02:07
wspaniała ryba
iwi 20.12.2013 00:22
Super przepis
norweska20 19.12.2013 23:27
moja ulubiona ryba ..pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak