Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony pod ziemniaczaną kołderką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 2 filety
ziemniaki 300-400 g
rozmaryn 1 gałązka
pomidorki koktajlowe 100 g
czosnek 2 ząbki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony pod ziemniaczaną kołderką

Kroki postępowania

1
1.Czosnek pokroić w cienkie plasterki, rozmaryn posiekać i wymieszać z olejem, odstawić na 1/2 h;
2.Filety dorsza doprawić solą i pieprzem do smaku;
3.Pomidorki pokroić na połówki;
Krok 1 - Dorsz pieczony pod ziemniaczaną kołderką foto
2
4.Ziemniaki pokroić na cieniutkie plasterki (3-4mm);
5.Wodą doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać ziemniaki i gotować 3-4 minuty;Po tym czasie odcedzić z wody;
Krok 2 - Dorsz pieczony pod ziemniaczaną kołderką foto
3
6.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia;
7.Położyć filety ryby, przykryć je plasterkami ziemniaków, resztę natomiast rozłożyć równomiernie wokół ryby;
8.Dodać pomidorki układając je skórką do dołu;
9.Całość skropić wcześniej przygotowanym olejem aromatyzowanym czosnkiem i rozmarynem (+ czosnek i rozmaryn z oleju);
10.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni;Piec 25 minut;
Krok 3 - Dorsz pieczony pod ziemniaczaną kołderką foto
4
11.Po tym czasie wykładać na talerze i podawać; Smacznego!
Krok 4 - Dorsz pieczony pod ziemniaczaną kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 07.03.2014 19:20
to musi być pyszne jedzonko
Mniam 18.01.2014 10:15
Ciekawie przygotowany dorsz. Musiał smakować wyśmienicie i pięknie podany.
ada.la 17.01.2014 19:59
ciekawa ta ryba
Romanowka 17.01.2014 19:11
Dorsz z aromatem rozmarynu, musi być pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak