Dorsz pieczony pod warzywami

Dorsz pieczony pod warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    1/2 kg
  • marchew

    80 g (obranej)
  • seler

    50 g (obrany)
  • cebula

    20 g
  • pomidory suszone Smak

    3 sztuki
  • ser żółty

    50 g
  • płatki owsiane

    40 g
  • otręby owsiane

    10 g
  • natka pietruszki

    2 łyżki posiekana
  • lubczyk świeży

    1 łyżka posiekany
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Dorsz pieczony pod warzywami

Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Podzielony na porcje filet z dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy go kucharkiem (lub jeśli ktoś woli-solą) i pieprzem. Marchewkę i seler ścieramy na tartce o drobnych oczkach, ser żółty na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pomidory w paseczki. W miseczce mieszamy marchewkę, seler, płatki owsiane, otręby, ser żółty, cebulę, pomidory, lubczyk, pietruszkę i odrobinę soli. Na każdy filet rozkładamy po równo przygotowany farsz. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut (z termoobiegiem).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

wyattearp 04.03.2016 08:50
super rybka :)
Agata B 03.03.2016 22:07
dziękuję za miłe komentarze - rybkę polecam zrobić, jest bardzo smaczna :)))
Agata B 03.03.2016 22:06
mój egzemplarz dorsza był dość gruby, dlatego ten czas pieczenia trzeba kontrolować w zależności od tego jaką mamy grubość ryby bo niektóre są dużo cieńsze ;)
Wiktoria29 03.03.2016 21:07
bardzo apetycznie wygląda
Janina 03.03.2016 15:37
Smaczna rybka;))
Justi2401 03.03.2016 12:29
Przepysznie przyrządzona rybka :)
krokus 03.03.2016 10:50
uwielbiam ryby.a j jeszcze z warzywami...poezja
ben-ka 03.03.2016 09:23
Dietetyczne jedzonko zrobiłaś.
Ola1984 03.03.2016 08:58
Pyszna zdrowa propozycja :)
Ela427 03.03.2016 08:58
ciekawie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat