Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz parowany w kapuście pekińskiej

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 200 g
sok z cytryny
marchewka ugotowana
cebula 1
papryka 1/4
pieprz
cukier brązowy 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
bazylia
kapusta pekińska 3-4 liście
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz parowany w kapuście pekińskiej

Dorsza umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, w miseczce obracać od czasu do czasu. Cebulę i paprykę posiekać, przysmażyć na patelni na odrobinie oliwy, dodać sos sojowy i cukier, doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę bazlii. Na podwójnej warstwie folii aluminiowej rozłożyć liście kapusty pekińskiej, położyć marchewkę pokrojoną na plasterki i przykryć przysmażoną cebulką i papryką.
Na wierzchu położyć rybę, wylać na nią resztki marynaty. Zawinąć wszystko w jeden pakiecik i dokladnie zacisnąć folię aluminiową. i włożyć do małego garnuszka, zalać do polowy wodą i zagotować, zmniejszyć ogień kiedy się zagotuje i parować 30 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i można pozostawić jeszcze na chwilę w garnku. Podawać rozwinięte razem z folią aluminiową.
Do dania można podać pieczone ziemniaczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.02.2014 09:06
zapowiada się smacznie :)
Megg 04.02.2014 22:52
bardzo fajne danie
joanna__s 04.02.2014 21:04
Pyszny i zdrowy pomysł na rybkę.
Rysia 04.02.2014 20:43
Dobre,dietetyczne.
Agata3 04.02.2014 20:40
fajne, zdrowe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak