Przepis i sposób przygotowania na: dorsz na sposób azjatycki
Filety ryby kroimy w kostkę i lekko oprószamy solą. Następnie w misce mieszamy mąkę kukurydzianą,sos sojowy, sherry i jajko.
W tak przygotowanym cieście maczamy rybę i smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano.
Usmażone kawałki dorsza odkładamy do miski z ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Odlewamy olej z patelni
tak aby pozostało trochę do smażenia (ok.1,5 łyżki). Na patelnię wrzucamy czosnek, imbir i chili- chwilę podsmażamy.
Po 1-2 minutach dodajemy dymkę oraz paprykę. Smażymy kolejne 1-2 minuty,następnie dodajemy mieszankę z sosu sojowego, cukru,
sosu rybnego oraz soku z cytryny. Całość mieszamy następnie dodajemy wodę oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy aż sos
zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy usmażone filety, całość mieszamy i grzejemy ok. 2-3 minuty.
Podajemy z ryżem oraz szczypiorkiem.