Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz na puree z kapusty włoskiej z sałatką z cukinii

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta włoska 1/4 szt
ziemniak 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
sól
pieprz
Kminek mielony Prymat
cukinia 1 szt
masło 1 łyżka
olej do smażenia
mleko 2% 0,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
filet z dorsza 300 gr

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz na puree z kapusty włoskiej z sałatką z cukinii

Ziemniaki obrać,kapustę poszatkować,włożyć razem do garnka,ugotować dodając mleka do wody.Odcedzić ugotowane warzywa,dodać sól,pieprz i mielony kminek do smaku,ubić na puree. Gotowe puree trzymać w cieple( ja stawiam na najmniejszy płomień-odparuje nadmiar wody i będzie gorące).
Cukinię umyć,odciąć końcówki,pokroić w cienkie paski(obieraczką do warzyw). Na patelni roztopić masło,dodać paski cukinii,posolić,przykryć pokrywką i 5 minut dusić,od czasu do czasu mieszając.
Dorsza,umyć,osuszyć,przyprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny,oprószyć mąką z dwóch stron,piec na rozgrzanym oleju po 3 minuty z dwóch stron.
Na talerzu ułożyć puree,na to rybę i sałatkę z cukinii.
Puree lepiej wygląda z młodej kapusty włoskiej-jest wtedy zielone...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak