dorsz na puree z kapusty włoskiej z sałatką z cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1/4 szt
  • ziemniak

    3 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Kminek mielony Prymat

  • cukinia

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • mleko 2%

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • filet z dorsza

    300 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać,kapustę poszatkować,włożyć razem do garnka,ugotować dodając mleka do wody.Odcedzić ugotowane warzywa,dodać sól,pieprz i mielony kminek do smaku,ubić na puree. Gotowe puree trzymać w cieple( ja stawiam na najmniejszy płomień-odparuje nadmiar wody i będzie gorące).
Cukinię umyć,odciąć końcówki,pokroić w cienkie paski(obieraczką do warzyw). Na patelni roztopić masło,dodać paski cukinii,posolić,przykryć pokrywką i 5 minut dusić,od czasu do czasu mieszając.
Dorsza,umyć,osuszyć,przyprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny,oprószyć mąką z dwóch stron,piec na rozgrzanym oleju po 3 minuty z dwóch stron.
Na talerzu ułożyć puree,na to rybę i sałatkę z cukinii.
Puree lepiej wygląda z młodej kapusty włoskiej-jest wtedy zielone...

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat