Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1- 1,5 szklanki
jaja 2 sztuki
sok z cytryny
olej do smażenia
filet z dorsza 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony

Kroki postępowania

1
Filety z dorsza dzielimy na porcje. Równie dobrze można użyć innej ryby- mintaja, mirunę. Porcje filetów skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem. Ja używam dużo przypraw, ponieważ preferuję wyraźne smaki.
Krok 1 - Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony foto
2
Rybę zostawiam na pół godziny, żeby naszła przyprawami. Następnie panierują ją w jajku.
Krok 2 - Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony foto
3
Później panieruję w bułce tartej.
Krok 3 - Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony foto
4
Przygotowaną w ten sposób rybę smażę na rozgrzanym na patelni oleju.
Krok 4 - Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony foto
5
Po usmażeniu zdarza mi się przekładać rybę do garnka wyłożonego folią aluminiową. Podlewam ją odrobiną wody i wstawiam na 5 minut, żeby ładnie odparowała.
Krok 5 - Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony foto
6
Smacznego :)
Krok 6 - Dorsz na piątkowy obiad wg Ilony foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 19.04.2014 15:55
uwielbiam taką rybkę
IKrakowianka 28.05.2013 22:20
smaczny obiad
Wafelek2601 23.02.2013 10:00
Bardzo apetycznie wygląda Twoja rybka, lubię taką w chrupiącej panierce
Iwusia 21.12.2012 23:49
super przepis
elzbietar64 11.03.2012 15:32
pyszne
cooleczka 10.03.2012 18:04
wygląda kusząco:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak