Ifa

Dorsz na musie z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z dorsza

    400 g
  • suszone pomidory z czosnkiem

    5 płatów
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • cytryna

    1/2
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Mus

  • sałatka z kapusty czerwonej

    300 g
  • jabłko

    1
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • woda

    1/2 szklanki
  • creme fraiche

    1-2 łyżki

Dekoracja

  • szczypiorek

    kilka łodyg
  • cytryna

    3-4 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Pomidory odsączamy z oleju i razem z oliwkami blendujemy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut.
Krok 3 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dusimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do kapusty, dusimy ją aż zmiękknie i woda odparuje.
Krok 4 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Kapustę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, doprawiamy lekko solą i pieprzem i blendujemy na mus. Dodajemy ok. 1-2 łyżki crème fraîche.
Krok 5 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Przygotowujemy parownik bambusowy lub inny koszyk do gotowania na parze. Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją. Na koszyk nakładamy papier do pieczenia. Koszyk ustawiamy na garnek z gotującą się wodą.
Krok 6 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Rybę smarujemy pastą pomidorową i ostrożnie rolujemy i zawiązujemy nicią. Przekładamy do koszyka.
Krok 7 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Koszyk zamykamy pokrywą. Rybę parujemy ok. 20 minut. W między czasie zaglądamy i wylewamy nadmiar płynów.
Krok 8 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
Rybę podajemy na ciepłym musie. Możemy ją posypać siekanym szczypiorem i podać plasterki cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 12.03.2017 16:11
Uwielbiam dorsza
Bernadeta1 15.04.2015 11:38
bardzo pięknie i smacznie podana rybka
Kolorowa 11.04.2015 17:14
Świetnie wygląda
kloruś 11.04.2015 13:47
chętnie bym skosztowała!
Edith85 11.04.2015 13:28
ciekawie wygląda
idealme 11.04.2015 11:01
pyszności! :)
mysza75 11.04.2015 10:28
co za pyszności i jak pięknie podane :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat