Dorsz curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    500 g
  • limonka

    1 sztuka
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • orzechy nerkowca

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    150 g
  • woda

    2/3 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • przyprawa curry

    2 łyżeczki
  • kolendra cała

    2 łyżeczki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • masło

  • kminek mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę pokroić w kostkę. Kukrumę wymieszać ze szczyptą soli i sokiem z limonki. natrzeć tym rybę i odstawić na pół godziny.
W moździeżu rozetrzeć kolendrę.
Zmieszać w misce cebulkę pokrojoną w kostkę, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, wyciśnięty czosnek. Zmiksować składniki na pastę za pomocą rozdrabniacza.
Rybę podsmażyć na maśle- dosłownie parę minut ma się ledwo ściąć z wierzchu. Zdjąć z patelni.
Na tę samą patelnię wrzucić roztarte nasiona kolendry- smażyć chwilkę i dodać pastę z rozdrabniacza. Smażyć 5 minut i dodać curry i mielony kminek, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprz i wodę. Dokłądnie wymieszać i smażyć 5 minut.
Dodać jogurt, wymieszać i smażyć 5 minut.
Dorzucić rybę, wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok 10-15 minut)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edyta38 01.05.2011 09:26
smacznutkie
agnieszka189 04.01.2011 11:05
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat