Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Ziołowe eskalopki z purée ziemniaczanym, odc. 23

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(74)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

W dzisiejszym odcinku, Doradca Smaku przygotował ziołowe eksalopki z puree ziemniaczanym, które będą świetną alternatywą dla schabowego, kotletów z kurczaka czy schabu podawanego w towarzystwie ziemniaczków i surówki. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Składniki:

eskalopki z piersi indyka 4 po 100g sztuki
jajka duże 2 sztuki
orzechy włoskie 2 łyżki
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 4 łyżki

Puree:

ziemniaki 4 sztuki
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 2 łyżki
natka pietruszki 1 garść
ser gouda 40 gramów

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Do dekoracji:

Żurawina klasyczna Smak 4 łyżeczki
świeża natka pietruszki

Porada

Do purée możemy wykorzystać ser gouda, ale też mozzarellę – użyjmy tego, który mamy w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Ziołowe eskalopki z purée ziemniaczanym, odc. 23

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

2. W dużej misce rozkłócamy jajka. Drobno posiekane orzechy włoskie, zioła kuchni włoskiej oraz mąkę wysypujemy na talerz i dokładnie mieszamy.

3. Eskalopki cienko smarujemy musztardą z jednej strony, a następnie panierujemy – dokładnie obtaczamy w mące z ziołami i orzechami.

4. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Eskalopki obtaczamy w jajku i przekładamy na patelnie. Na koniec polewamy pozostałym jajkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru z obu stron.

5. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy do nich masło, śmietankę kremówkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołową i blendujemy składniki na gładki krem. Na koniec wsypujemy starty na dużych oczkach tarki  ser i delikatnie mieszamy łyżką nasze purée.

 

Sposób podania:

 

Ziołowe eskalopki podajemy z purée ziemniaczano-serowym oraz żurawiną. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak