Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Ziołowe eskalopki z purée ziemniaczanym, odc. 23
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
2. W dużej misce rozkłócamy jajka. Drobno posiekane orzechy włoskie, zioła kuchni włoskiej oraz mąkę wysypujemy na talerz i dokładnie mieszamy.
3. Eskalopki cienko smarujemy musztardą z jednej strony, a następnie panierujemy – dokładnie obtaczamy w mące z ziołami i orzechami.
4. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Eskalopki obtaczamy w jajku i przekładamy na patelnie. Na koniec polewamy pozostałym jajkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
5. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy do nich masło, śmietankę kremówkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołową i blendujemy składniki na gładki krem. Na koniec wsypujemy starty na dużych oczkach tarki ser i delikatnie mieszamy łyżką nasze purée.
Sposób podania:
Ziołowe eskalopki podajemy z purée ziemniaczano-serowym oraz żurawiną. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.