odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Ziołowe eskalopki z purée ziemniaczanym, odc. 23

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

W dzisiejszym odcinku, Doradca Smaku przygotował ziołowe eksalopki z puree ziemniaczanym, które będą świetną alternatywą dla schabowego, kotletów z kurczaka czy schabu podawanego w towarzystwie ziemniaczków i surówki. Sprawdźcie sami!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • eskalopki z piersi indyka

    4 po 100g sztuki
  • jajka duże

    2 sztuki
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    4 łyżki

Puree:

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 garść
  • ser gouda

    40 gramów

Do smaku:

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Do dekoracji:

  • Żurawina klasyczna Smak

    4 łyżeczki
  • świeża natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

2. W dużej misce rozkłócamy jajka. Drobno posiekane orzechy włoskie, zioła kuchni włoskiej oraz mąkę wysypujemy na talerz i dokładnie mieszamy.

3. Eskalopki cienko smarujemy musztardą z jednej strony, a następnie panierujemy – dokładnie obtaczamy w mące z ziołami i orzechami.

4. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Eskalopki obtaczamy w jajku i przekładamy na patelnie. Na koniec polewamy pozostałym jajkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru z obu stron.

5. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy do nich masło, śmietankę kremówkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz gałkę muszkatołową i blendujemy składniki na gładki krem. Na koniec wsypujemy starty na dużych oczkach tarki  ser i delikatnie mieszamy łyżką nasze purée.

 

Sposób podania:

 

Ziołowe eskalopki podajemy z purée ziemniaczano-serowym oraz żurawiną. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.

Doradca Smaku
Do purée możemy wykorzystać ser gouda, ale też mozzarellę – użyjmy tego, który mamy w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat