Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Indyk szarpany z salsą z arbuza, odc. 18
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy przyprawę do indyka, maślankę, sos kabayaki i musztardę czeską. Mieszamy wszystkie składniki.
2. Do marynaty wkładamy udziec z indyka i dokładnie nacieramy mięso. Pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej na kilka godzin.
3. Zamarynowanego indyka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik z włączoną opcją termoobiegu rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso pieczemy 1,5 – 2 godziny, zależnie od wielkości udźca.
4. Pod koniec pieczenia indyka, możemy przygotować arbuzową salsę, czarne bułki oraz dodatki. Siekamy papryczkę chilli, arbuza kroimy w drobną kostkę.
5. Do miski przekładamy nasiona granatu i wyciskamy sok. Dodajemy papryczkę chilli i arbuza oraz drobno posiekaną kolendrę. Wyciskamy sok z limonki oraz oliwę.
6. Salsę przyprawiamy świeżo zmielonym w moździerzu pieprzem kolorowym i mieszamy całość.
7. Bułki przekrawamy na pół. Grillujemy je na od wewnętrznej części do zrumienienia na patelni.
8. Przygotowujemy dodatki: liście sałaty oraz pokrojonego w plastry buraka.
9. Grillowane bułki smarujemy serkiem puszystym meksykańskim. Na dolną połówkę bułki wykładamy kolejno liście sałaty i plastry buraka.
10. Po wyjęciu mięsa z piekarnika obracamy indyka w naczyniu żaroodpornym i za pomocą dwóch widelców rozdzielamy mięso w sosie na małe kawałki.
11. Szarpanego indyka wykładamy na bułkę z sałatą i burakiem. Na mięso wykładamy łyżkę salsy i posypujemy całość cebulką.
Sposób podania:
Burgera z szarpanym indykiem podajemy z arbuzową salsą.