Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Indyk szarpany z salsą z arbuza, odc. 18

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(91)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Indyk szarpany, czy wołowina coraz częściej są zamiennikiem burgerowych kotletów. Zamarynowane we właściwych przyprawach i zestawione z ciekawymi dodatkami, mogą stanowić bardzo ciekawe danie obiadowe, któremu nikt się nie oprze. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Składniki:

udziec z indyka 1 sztuka
czarne bułki do burgerów 2 sztuki
sałata rzymska 8 liści
burak upieczony 1 sztuka
serek śmietankowy meksykański 4 łyżki
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki

Marynata:

Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 2 łyżki
maślanka 1 szklanka
sos kabayaki 2 łyżki
Musztarda czeska Prymat 3 łyżeczki

Salsa:

czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
arbuz 1/4 sztuki
granat 1/2 sztuki
kolendra 1/2 sztuki
sok z limonki z 1/3 owocu
oliwa 3 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka ziaren

Porada

Aby łatwo wyjąć nasiona z granatu, przekrawamy owoc na pół w poprzek. Następnie umieszczony nad miską granat opukujemy od strony skóry tłuczkiem do mięsa. Pieczonego buraka przygotujemy w bardzo łatwy sposób. Umyte warzywo należy polać oliwą i upiec w folii aluminiowej. Czas pieczenia – godzina, temperatura – 180 stopni Celsjusza. Jeśli chcemy dodać więcej smaku, buraka przed pieczeniem możemy zamarynować.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Indyk szarpany z salsą z arbuza, odc. 18

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy przyprawę do indyka, maślankę, sos kabayaki i musztardę czeską. Mieszamy wszystkie składniki.

2. Do marynaty wkładamy udziec z indyka i dokładnie nacieramy mięso. Pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej na kilka godzin.

3. Zamarynowanego indyka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik z włączoną opcją termoobiegu rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso pieczemy 1,5 – 2 godziny, zależnie od wielkości udźca.

4. Pod koniec pieczenia indyka, możemy przygotować arbuzową salsę, czarne bułki oraz dodatki. Siekamy papryczkę chilli, arbuza kroimy w drobną kostkę.

5. Do miski przekładamy nasiona granatu i wyciskamy sok. Dodajemy papryczkę chilli i arbuza oraz drobno posiekaną kolendrę. Wyciskamy sok z limonki oraz oliwę.

6. Salsę przyprawiamy świeżo zmielonym w moździerzu pieprzem kolorowym i mieszamy całość.

7. Bułki przekrawamy na pół. Grillujemy je na od wewnętrznej części do zrumienienia na patelni.

8. Przygotowujemy dodatki: liście sałaty oraz pokrojonego w plastry buraka.

9. Grillowane bułki smarujemy serkiem puszystym meksykańskim. Na dolną połówkę bułki wykładamy kolejno liście sałaty i plastry buraka.

10. Po wyjęciu mięsa z piekarnika obracamy indyka w naczyniu żaroodpornym i za pomocą dwóch widelców rozdzielamy mięso w sosie na małe kawałki.

11. Szarpanego indyka wykładamy na bułkę z sałatą i burakiem. Na mięso wykładamy łyżkę salsy i posypujemy całość cebulką.

 

Sposób podania:

Burgera z szarpanym indykiem podajemy z arbuzową salsą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak