odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Golonki z indyka z purée z batatów, odc. 14

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na pyszne pieczone golonki z indyka z aksamitnym purée z batatów. Danie dla wielbicieli mięsnych posiłków. Zobacz, jak przygotować marynatę do golonek z indyka.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • golonki indycze

    2 sztuki

Marynata:

  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżka
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 łyżka

Purée:

  • bataty pieczone

    3 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • sok z limonki

    1/2 sztuki

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji:

  • ananas suszony

    w plastrach
  • kandyzowana papaja

    2 sztuki
  • mięta

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Bataty skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

2. Łączymy składniki marynaty: do miski wsypujemy kmin rzymski, dolewamy miód, dodajemy musztardę jalapeno oraz olej rzepakowy i przyprawę do mięs Prymat. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty.

3. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie nacieramy marynatą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny.

4. Upieczone i wystudzone bataty przekrawamy na połowy i za pomocą łyżeczki delikatnie zdejmujemy skórkę. Obrane warzywo kroimy na mniejsze kawałki.

5. W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy bataty, mieszamy i dusimy 2 minuty. Wsypujemy przyprawę curry i dokładnie mieszamy.

6. Limonkę rolujemy dłonią, przekrawamy na pół i wyciskamy sok do garnka.

7. Tak przygotowane bataty blendujemy na gładkie i aksamitne purée.

 

Sposób prezentacji:

Purée wykładamy na talerz i polewamy sosem z pieczenia mięsa. Na purée układamy golonkę. Danie dekorujemy plastrem suszonego ananasa i kandyzowaną papają oraz listkami mięty.

 

 

Doradca Smaku
Do purée możemy użyć także bataty upieczone dzień wcześniej. Z pieczonych batatów szybko zrobimy również aromatyczną zupę krem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat