Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Golonki z indyka z purée z batatów, odc. 14
Sposób przygotowania:
1. Bataty skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2. Łączymy składniki marynaty: do miski wsypujemy kmin rzymski, dolewamy miód, dodajemy musztardę jalapeno oraz olej rzepakowy i przyprawę do mięs Prymat. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty.
3. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie nacieramy marynatą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny.
4. Upieczone i wystudzone bataty przekrawamy na połowy i za pomocą łyżeczki delikatnie zdejmujemy skórkę. Obrane warzywo kroimy na mniejsze kawałki.
5. W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy bataty, mieszamy i dusimy 2 minuty. Wsypujemy przyprawę curry i dokładnie mieszamy.
6. Limonkę rolujemy dłonią, przekrawamy na pół i wyciskamy sok do garnka.
7. Tak przygotowane bataty blendujemy na gładkie i aksamitne purée.
Sposób prezentacji:
Purée wykładamy na talerz i polewamy sosem z pieczenia mięsa. Na purée układamy golonkę. Danie dekorujemy plastrem suszonego ananasa i kandyzowaną papają oraz listkami mięty.