Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Golonki z indyka z purée z batatów, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(61)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pyszne pieczone golonki z indyka z aksamitnym purée z batatów. Danie dla wielbicieli mięsnych posiłków. Zobacz, jak przygotować marynatę do golonek z indyka.

Składniki:

Składniki:

golonki indycze 2 sztuki

Marynata:

Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
Musztarda jalapeno Prymat 2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka

Purée:

bataty pieczone 3 sztuki
oliwa 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
sok z limonki 1/2 sztuki

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji:

ananas suszony w plastrach
kandyzowana papaja 2 sztuki
mięta kilka listków

Porada

Do purée możemy użyć także bataty upieczone dzień wcześniej. Z pieczonych batatów szybko zrobimy również aromatyczną zupę krem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Golonki z indyka z purée z batatów, odc. 14

Sposób przygotowania:

1. Bataty skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

2. Łączymy składniki marynaty: do miski wsypujemy kmin rzymski, dolewamy miód, dodajemy musztardę jalapeno oraz olej rzepakowy i przyprawę do mięs Prymat. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty.

3. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie nacieramy marynatą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny.

4. Upieczone i wystudzone bataty przekrawamy na połowy i za pomocą łyżeczki delikatnie zdejmujemy skórkę. Obrane warzywo kroimy na mniejsze kawałki.

5. W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy bataty, mieszamy i dusimy 2 minuty. Wsypujemy przyprawę curry i dokładnie mieszamy.

6. Limonkę rolujemy dłonią, przekrawamy na pół i wyciskamy sok do garnka.

7. Tak przygotowane bataty blendujemy na gładkie i aksamitne purée.

 

Sposób prezentacji:

Purée wykładamy na talerz i polewamy sosem z pieczenia mięsa. Na purée układamy golonkę. Danie dekorujemy plastrem suszonego ananasa i kandyzowaną papają oraz listkami mięty.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak