odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Sznycelki z serem twarogowym, odc. 21

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli chcecie odczarować dobrze wszystkim znany smak tradycyjnych mielonych, koniecznie przygotujcie te z dodatkiem twarogu, suszonych pomidorów i wyrazistych przypraw, które nadadzą im niepowtarzalnego smaku.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sznycelki:

  • mięso mielone z udźca indyka

    1/2 kilograma
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • jajka duże

    2 sztuki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżeczka
  • otręby

    1/2 szklanki
  • twaróg półtłusty

    100 g
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pomidory suszone Smak

    6 sztuk
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • smalec gęsi

    2 łyżki

Sałatka:

  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • rzodkiewki

    4 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • śmietana

    3 łyżki

Do smaku:

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Sól himalajska Prymat w młynku

Do dekoracji:

  • koperek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso przekładamy do miski. Wsypujemy 3 łyżki bułki tartej, a pozostałą część zostawiamy na talerzu do panierowania. Wbijamy jajka. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, wsypujemy otręby i łączymy składniki. Twaróg kruszymy i przekładamy do mięsa, wyrabiamy na jednolitą masę.

2. Na grubych oczkach tarki trzemy czosnek i cebulę. Siekamy suszone pomidory.

3. Na oleju z suszonych pomidorów smażymy czosnek i cebulę przez 2-3 minuty, dodajemy suszone pomidory, mieszamy i smażymy krótko. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Wyrabiamy jednolitą mięsną masę. 

4. W zmoczonych wodą dłoniach formujemy sznycelki, obtaczamy je w bułce tartej.

5. Sznycelki smażymy na smalcu gęsim z każdej strony na złoty kolor.

 

Sałatka:

1. Z obranego ogórka za pomocą obieraczki do warzyw przygotowujmy „tagliatelle”,  wykrawając paski wzdłuż. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, a czerwoną cebulę w drobne piórka. Składniki łączymy w misce. Sałatkę doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu kolorowym pieprzem.

2. Siekamy koperek i łączymy z resztą składników. Solimy do smaku i na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy.

 

Sposób podania:

Sałatkę podajemy w małej miseczce, sznycelki wykładamy na talerz. Danie dekorujemy gałązką koperku.

Doradca Smaku
Masę mięsną na sznycelki można odłożyć na godzinę do lodówki, aby przeszła aromatem przypraw. Lub: Olej z suszonych pomidorów jest pełen aromatu. Warto wykorzystać go w swoich daniach, np. do smażenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat