Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Sznycelki z serem twarogowym, odc. 21
1. Mięso przekładamy do miski. Wsypujemy 3 łyżki bułki tartej, a pozostałą część zostawiamy na talerzu do panierowania. Wbijamy jajka. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, wsypujemy otręby i łączymy składniki. Twaróg kruszymy i przekładamy do mięsa, wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Na grubych oczkach tarki trzemy czosnek i cebulę. Siekamy suszone pomidory.
3. Na oleju z suszonych pomidorów smażymy czosnek i cebulę przez 2-3 minuty, dodajemy suszone pomidory, mieszamy i smażymy krótko. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Wyrabiamy jednolitą mięsną masę.
4. W zmoczonych wodą dłoniach formujemy sznycelki, obtaczamy je w bułce tartej.
5. Sznycelki smażymy na smalcu gęsim z każdej strony na złoty kolor.
Sałatka:
1. Z obranego ogórka za pomocą obieraczki do warzyw przygotowujmy „tagliatelle”, wykrawając paski wzdłuż. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, a czerwoną cebulę w drobne piórka. Składniki łączymy w misce. Sałatkę doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu kolorowym pieprzem.
2. Siekamy koperek i łączymy z resztą składników. Solimy do smaku i na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
Sposób podania:
Sałatkę podajemy w małej miseczce, sznycelki wykładamy na talerz. Danie dekorujemy gałązką koperku.