Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Sznycelki z serem twarogowym, odc. 21

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(108)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli chcecie odczarować dobrze wszystkim znany smak tradycyjnych mielonych, koniecznie przygotujcie te z dodatkiem twarogu, suszonych pomidorów i wyrazistych przypraw, które nadadzą im niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

Sznycelki:

mięso mielone z udźca indyka 1/2 kilograma
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jajka duże 2 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
otręby 1/2 szklanki
twaróg półtłusty 100 g
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
pomidory suszone Smak 6 sztuk
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
smalec gęsi 2 łyżki

Sałatka:

ogórek zielony 1 sztuka
rzodkiewki 4 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
koperek świeży 1 pęczek
śmietana 3 łyżki

Do smaku:

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku

Do dekoracji:

koperek świeży

Porada

Masę mięsną na sznycelki można odłożyć na godzinę do lodówki, aby przeszła aromatem przypraw. Lub: Olej z suszonych pomidorów jest pełen aromatu. Warto wykorzystać go w swoich daniach, np. do smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Sznycelki z serem twarogowym, odc. 21

1. Mięso przekładamy do miski. Wsypujemy 3 łyżki bułki tartej, a pozostałą część zostawiamy na talerzu do panierowania. Wbijamy jajka. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, wsypujemy otręby i łączymy składniki. Twaróg kruszymy i przekładamy do mięsa, wyrabiamy na jednolitą masę.

2. Na grubych oczkach tarki trzemy czosnek i cebulę. Siekamy suszone pomidory.

3. Na oleju z suszonych pomidorów smażymy czosnek i cebulę przez 2-3 minuty, dodajemy suszone pomidory, mieszamy i smażymy krótko. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Wyrabiamy jednolitą mięsną masę. 

4. W zmoczonych wodą dłoniach formujemy sznycelki, obtaczamy je w bułce tartej.

5. Sznycelki smażymy na smalcu gęsim z każdej strony na złoty kolor.

 

Sałatka:

1. Z obranego ogórka za pomocą obieraczki do warzyw przygotowujmy „tagliatelle”,  wykrawając paski wzdłuż. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, a czerwoną cebulę w drobne piórka. Składniki łączymy w misce. Sałatkę doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu kolorowym pieprzem.

2. Siekamy koperek i łączymy z resztą składników. Solimy do smaku i na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy.

 

Sposób podania:

Sałatkę podajemy w małej miseczce, sznycelki wykładamy na talerz. Danie dekorujemy gałązką koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak