Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pasta z twarogu i sardynek, odc. 12

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
4.0
(24)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pasta z twarogu i sardynek według przepisu Doradcy Smaku, z dodatkiem kaparów, suszonych pomidorów i sardynek, to propozycja pełna śródziemnomorskich smaków! Jeśli szukacie propozycji na pięknie prezentującą się przekąskę, koniecznie podajcie ją na liściach cykorii.

Składniki:

Pasta:

ząbki czosnku 1 sztuka
szczypior dymki 1 sztuka
kapary całe Smak 1 łyżka
suszone pomidory z ziołami Smak 5 sztuk
sardynki w oleju 1 puszka
twaróg 200 g
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
śmietanka 18% 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku

Kalmary:

ząbki czosnku 1 sztuka
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
oczyszczone kalmary baby 6 sztuk
cykoria 2 sztuki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

natka pietruszki

Porada

Do past z twarogiem możemy dodawać nie tylko sardynki, ale też inne ryby, np. tuńczyka, łososia czy makrelę.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pasta z twarogu i sardynek, odc. 12

Pasta:

1. Siekamy drobno czosnek i zgniatamy końcówką noża. Siekamy także szczypior, kapary oraz suszone pomidory. Kroimy sardynki.

2. Twaróg przekładamy do większej miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek i szczypiorek, musztardę, kapary i suszone pomidory. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem. Dodajemy sardynki i na koniec solimy. Wymieszaną pastę schładzamy w lodówce.

Kalmary:

1. Czosnek kroimy w plastry, papryki chili w paski, cebulę w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chili, cebulę i mieszamy do zeszklenia cebuli. Odsuwamy na bok patelni cebulę z chili, na oliwie układamy kalmary, smażymy kilka minut. Mieszamy i doprawiamy solą himalajską.

Sposób podania:

Pastę z sardynek podajemy na liściach cykorii, na górze rozkładając kalmary z dodatkami. Całość dekorujemy gałązkami pietruszki.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak