Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pasta z twarogu i sardynek, odc. 12
Pasta:
1. Siekamy drobno czosnek i zgniatamy końcówką noża. Siekamy także szczypior, kapary oraz suszone pomidory. Kroimy sardynki.
2. Twaróg przekładamy do większej miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek i szczypiorek, musztardę, kapary i suszone pomidory. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem. Dodajemy sardynki i na koniec solimy. Wymieszaną pastę schładzamy w lodówce.
Kalmary:
1. Czosnek kroimy w plastry, papryki chili w paski, cebulę w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chili, cebulę i mieszamy do zeszklenia cebuli. Odsuwamy na bok patelni cebulę z chili, na oliwie układamy kalmary, smażymy kilka minut. Mieszamy i doprawiamy solą himalajską.
Sposób podania:
Pastę z sardynek podajemy na liściach cykorii, na górze rozkładając kalmary z dodatkami. Całość dekorujemy gałązkami pietruszki.