Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Marynowany ozorek wołowy, odc. 8

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na ozorek wołowy z sałatką z marynowanych warzyw oraz kleksem kremu chrzanowego. Tradycyjne danie kuchni polskiej z niespodzianką :) 

Składniki:

Składniki główne:

wołowy ozór 1 sztuka
rosół warzywny 3,5 litra
jajka przepiórcze 2 sztuki
krem chrzanowy Smak 3 łyżeczki
pestki dyni 3 łyżki
orzeszki pinii 2 łyżki
ser feta 50 gramów
liście botwinki 1 garść

Na sos:

woda mineralna 1/2 szklanki
miód wielokwiatowy 3 łyżeczki
sok z cytryny z 1 owocu
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
koperek 1 pęczek

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Na sałatkę:

ogórek kwaszony 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
Pieczarki marynowane Smak 4 sztuki
kapary całe Smak 1 łyżeczka
Czosnek marynowany Smak 2 ząbki
natka pietruszki
Przyprawa do sałatek Prymat w młynku do smaku

Porada

Pozostałe łodyżki koperku możemy dodać do gotowania ziemniaków. Uzyskają koperkowy aromat.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Marynowany ozorek wołowy, odc. 8

Wymyty ozór wołowy wkładamy do garnka i zalewamy go 2 litrami rosołu warzywnego. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy około 2h pod przykryciem.

Ozór zalewamy kolejny raz rosołem warzywnym (1,5l) i gotujemy go 35 min.

Do miski wlewamy miód, do którego dodajemy musztardę francuską. Do składników dolewamy wodę i całość mieszamy. Do naszego sosu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, siekamy koperek bez łodyg i umieszczamy zieleninę w naczyniu. Ziarnisty kolorowy pieprz wsypujemy do moździerza, rozcieramy i doprawiamy sos do smaku. Nasz sos jest gotowy, czas na przygotowanie sałatki.

Kwaszonego ogórka kroimy w piórka, a  marynowane pieczarki w plasterki. Siekamy marynowany czosnek, czerwoną cebulę i natkę pietruszki, dodajemy kapary, wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy przyprawą do sałatek. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy orzeszki pinii i pestki dyni. Ugotowany w rosole ozorek obieramy ze skóry i kroimy w plastry. 

Sposób podania:

Na talerz warstwami nakładamy sos, plastry ozorka i sałatkę. Na każdym kawałku kładziemy połówkę ugotowanego przepiórczego jajka, posypujemy prażonymi orzeszkami pinii i pestkami dyni. Następnie posypujemy całość tartym serem feta, układamy liście botwinki i nakładamy obok ozorków kremowy chrzan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak