odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Krewetki z kurkami, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kto lubi eksperymentować w kuchni? Z pewnością szef Robert Sowa, którego przepis na krewetki z kurkami zaskoczy Was doborem składników i wspaniałym efektem na talerzu. Koniecznie wypróbujcie - w końcu do odważnych kuchnia należy!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • krewetki Black Tiger

    16 sztuk
  • groszek

    1/2 szklanki
  • kurki

    150 g
  • cebula

    1/2 sztuki
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    6 ząbków
  • białe wino wytrawne

    100 ml
  • śmietanka 18%

    100 ml
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku

Posypka:

  • twaróg kruszony

    100 g
  • świeże liście bazylii

    7 sztuk
  • prażone ziarna słonecznika

    2 łyżki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • kiełki groszku cukrowego

  • sałata kolorowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania: 

1. Chili siekamy w plasterki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części.

2. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej z ziołami, na którym smażymy krótko krewetki.

3. Wyjmujemy owoce morza, pozostawiamy olej w garnku i smażymy na nim chili, cebulę i czosnek. Po chwili dorzucamy kurki i groszek, następnie doprawiamy składniki kurkumą i dolewamy do całości wina, po czym mieszamy wszystkie produkty.

4. Dodajemy śmietankę 18%, dosalamy produkty w garnku i dorzucamy krewetki do pozostałych składników, a następnie całość mieszamy. 

5. Twaróg kruszymy nad miską, a następnie rozdrabniamy go widelcem. Siekamy bazylię i dodajemy ją do sera. Wsypujemy do naczynia pestki słonecznika i sól ziołową, całość dokładnie mieszamy.

Sposób podania: 

Mix sałat nakładamy na dno talerza, na nich układamy krewetki, polewamy całość sosem, posypujemy twarożkiem, a na koniec dekorujemy kiełkami słodkiego groszku. 

 

Doradca Smaku
Nie pozbywajcie się oleju z ziołami w którym marynował się czosnek, można go wykorzystać do smażenia, bądź jako dressing do sałatek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat