Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Krewetki z kurkami, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kto lubi eksperymentować w kuchni? Z pewnością szef Robert Sowa, którego przepis na krewetki z kurkami zaskoczy Was doborem składników i wspaniałym efektem na talerzu. Koniecznie wypróbujcie - w końcu do odważnych kuchnia należy!

Składniki:

Składniki:

krewetki Black Tiger 16 sztuk
groszek 1/2 szklanki
kurki 150 g
cebula 1/2 sztuki
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak 6 ząbków
białe wino wytrawne 100 ml
śmietanka 18% 100 ml
Kurkuma mielona Prymat do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku

Posypka:

twaróg kruszony 100 g
świeże liście bazylii 7 sztuk
prażone ziarna słonecznika 2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
papryczka chili 1/2 sztuki

Do dekoracji:

kiełki groszku cukrowego
sałata kolorowa

Porada

Nie pozbywajcie się oleju z ziołami w którym marynował się czosnek, można go wykorzystać do smażenia, bądź jako dressing do sałatek.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Krewetki z kurkami, odc. 36

Sposób przygotowania: 

1. Chili siekamy w plasterki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części.

2. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej z ziołami, na którym smażymy krótko krewetki.

3. Wyjmujemy owoce morza, pozostawiamy olej w garnku i smażymy na nim chili, cebulę i czosnek. Po chwili dorzucamy kurki i groszek, następnie doprawiamy składniki kurkumą i dolewamy do całości wina, po czym mieszamy wszystkie produkty.

4. Dodajemy śmietankę 18%, dosalamy produkty w garnku i dorzucamy krewetki do pozostałych składników, a następnie całość mieszamy. 

5. Twaróg kruszymy nad miską, a następnie rozdrabniamy go widelcem. Siekamy bazylię i dodajemy ją do sera. Wsypujemy do naczynia pestki słonecznika i sól ziołową, całość dokładnie mieszamy.

Sposób podania: 

Mix sałat nakładamy na dno talerza, na nich układamy krewetki, polewamy całość sosem, posypujemy twarożkiem, a na koniec dekorujemy kiełkami słodkiego groszku. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak