Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Czarny makaron z boczniakami, odc. 40
Sposób przygotowania:
1. Czosnek siekamy na mniejsze części, szalotkę kroimy w piórka, boczniaki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Kapary odkładamy na bok.
2. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, następnie smażymy krewetki na złoty kolor (ok. 2 minuty). Na patelnię dorzucamy czosnek, szalotkę i grzyby, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy tymiankiem.
3. Do naczynia dodajemy pomidorki koktajlowe wraz z kaparami, doprawiamy składniki w naczyniu ostrą papryką i mieszamy.
4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy go, osuszamy i wrzucamy do woka do pozostałych produktów. Dodajemy kiełki groszku, sezam i sos rybny. Lekko podsmażamy produkty na patelni, cały czas je mieszając.
Sposób podania:
Do miski nakładamy makaron, na którym układamy dodatki. Całość dekorujemy świeżą bazylią.