odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Kurczak nadziewany owocami, odc. 23

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kurczak nadziewany egzotycznymi owocami z curry i ryżem to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub wyjątkową kolację. Przekonajcie się sami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuszka kurczaka

    1 szt. (ok. 1 i 1/2 kg)

Farsz:

  • ryż ugotowany

    2 szklanki
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • mango kandyzowane

    5 kawałków
  • ananas kandyzowany

    6 kawałków
  • rodzynki

    1 garść
  • morele suszone

    3 szt.

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

Sałatka:

  • rzodkiewki

    4 szt.
  • pomidor malinowy

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • sok z połowy cytryny

  • mięta

    1 garść

Do smaku:

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ:

Kroimy ząbki czosnku w plasterki, małą cebulę w kostkę, suszone morele na połówki, kawałki ananasa i mango w mniejsze części. Na bok odkładamy rodzynki. 

Na oleju rzepakowym podsmażamy czosnek z cebulą, a następnie wrzucamy morele, ananas i mango oraz garść rodzynek i dodajemy 2 szklanki ugotowanego ryżu. Dodajemy przyprawę curry, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut.

MARYNATA:

Pół szklanki oleju rzepakowego mieszamy z musztardą miodową, sokiem z cytryny oraz przyprawą do kurczaka.

KURCZAK:

Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą. Nadziewamy mięso farszem. Następnie tuszkę owijamy ściśle sznurkiem spożywczym, aby farsz pozostał w środku. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

SAŁATKA:

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewki kroimy w plastry, a pomidora malinowego w grubszą kostkę. Pęczek dymki siekamy, rozdrabniamy także garść świeżej mięty. Cebulę, rzodkiewkę, pomidory, dymkę i miętę umieszczamy w misce, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Całość przyprawiamy solą morską oraz pieprzem kolorowym.

Podanie:

Kurczaka przekładamy na półmisek, sałatkę do miseczki.

Doradca Smaku
Blachę wykładamy pergaminem, na niej umieszczamy ruszt, na którym układamy kurczaka, aby wydzielające się soki spływały do blachy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat