Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kurczak nadziewany owocami, odc. 23
FARSZ:
Kroimy ząbki czosnku w plasterki, małą cebulę w kostkę, suszone morele na połówki, kawałki ananasa i mango w mniejsze części. Na bok odkładamy rodzynki.
Na oleju rzepakowym podsmażamy czosnek z cebulą, a następnie wrzucamy morele, ananas i mango oraz garść rodzynek i dodajemy 2 szklanki ugotowanego ryżu. Dodajemy przyprawę curry, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut.
MARYNATA:
Pół szklanki oleju rzepakowego mieszamy z musztardą miodową, sokiem z cytryny oraz przyprawą do kurczaka.
KURCZAK:
Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą. Nadziewamy mięso farszem. Następnie tuszkę owijamy ściśle sznurkiem spożywczym, aby farsz pozostał w środku. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.
SAŁATKA:
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewki kroimy w plastry, a pomidora malinowego w grubszą kostkę. Pęczek dymki siekamy, rozdrabniamy także garść świeżej mięty. Cebulę, rzodkiewkę, pomidory, dymkę i miętę umieszczamy w misce, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Całość przyprawiamy solą morską oraz pieprzem kolorowym.
Podanie:
Kurczaka przekładamy na półmisek, sałatkę do miseczki.