Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Kurczak nadziewany owocami, odc. 23

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(78)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kurczak nadziewany egzotycznymi owocami z curry i ryżem to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub wyjątkową kolację. Przekonajcie się sami.

Składniki:

tuszka kurczaka 1 szt. (ok. 1 i 1/2 kg)

Farsz:

ryż ugotowany 2 szklanki
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 2 łyżki
mango kandyzowane 5 kawałków
ananas kandyzowany 6 kawałków
rodzynki 1 garść
morele suszone 3 szt.

Marynata:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
sok z połowy cytryny

Sałatka:

rzodkiewki 4 szt.
pomidor malinowy 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
oliwa 2 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
sok z połowy cytryny
mięta 1 garść

Do smaku:

Przyprawa curry orientalna Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Porada

Blachę wykładamy pergaminem, na niej umieszczamy ruszt, na którym układamy kurczaka, aby wydzielające się soki spływały do blachy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kurczak nadziewany owocami, odc. 23

FARSZ:

Kroimy ząbki czosnku w plasterki, małą cebulę w kostkę, suszone morele na połówki, kawałki ananasa i mango w mniejsze części. Na bok odkładamy rodzynki. 

Na oleju rzepakowym podsmażamy czosnek z cebulą, a następnie wrzucamy morele, ananas i mango oraz garść rodzynek i dodajemy 2 szklanki ugotowanego ryżu. Dodajemy przyprawę curry, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut.

MARYNATA:

Pół szklanki oleju rzepakowego mieszamy z musztardą miodową, sokiem z cytryny oraz przyprawą do kurczaka.

KURCZAK:

Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą. Nadziewamy mięso farszem. Następnie tuszkę owijamy ściśle sznurkiem spożywczym, aby farsz pozostał w środku. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

SAŁATKA:

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewki kroimy w plastry, a pomidora malinowego w grubszą kostkę. Pęczek dymki siekamy, rozdrabniamy także garść świeżej mięty. Cebulę, rzodkiewkę, pomidory, dymkę i miętę umieszczamy w misce, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Całość przyprawiamy solą morską oraz pieprzem kolorowym.

Podanie:

Kurczaka przekładamy na półmisek, sałatkę do miseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak