Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Krem mascarpone z makaronikami, odc. 35
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do masy ser mascarpone oraz łyżkę przyprawy do kawy i deserów i całość miksujemy . Gdy masa jest jednolita, dolewamy ajerkoniaku i mieszamy nasz krem, który następnie chłodzimy w lodówce.
Truskawki kroimy na połówki. Na patelni rozpuszczamy cukier trzcinowy, jak cukier zacznie się karmelizować, dodajemy do niego masło oraz szczyptę soli himalajskiej. Do karmelu wrzucamy kolejno truskawki, nasiona anyżu, całe jeżyny i maliny. Całość doprawiamy mielonym kardamonem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Podanie: Na spód pucharków nakładamy odrobinę owoców w karmelu. Następną warstwą będą makaroniki, które przykrywamy łyżką kremu. Na nim ponownie kładziemy owoce z patelni. Na wierzch dajemy dwa makaroniki, pomiędzy którymi umieszczamy krem. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty.