Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kapuśniak po węgiersku, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(226)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kapuśniak po węgiersku to aromatyczna, sycąca zupa, w której króluje pełna aromatu słodka papryka węgierska.  Zupa jest także pożywna, bo jest w niej boczek, kiełbasa i kapusta kiszona. Dzięki temu danie może być jednodaniowym obiadem lub obfitą kolacją.

Składniki:

Na kapuśniak:

boczek 2 plastry
papryka czerwona 1/3 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kiełbasa pieprzowa 70 gramów
smalec gęsi 2 łyżeczki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 pęczka
przecier pomidorowy 3 łyżeczki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
kapusta kwaszona 250 gramów
rosół z kury 1 litr

Do smaku:

Papryka węgierska słodka mielona Prymat do smaku
kminek Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Obraną cebulę wkładamy na chwilę do zimniej (najlepiej lodowatej) wody, aby podczas krojenia nie szczypała w oczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kapuśniak po węgiersku, odc. 3

Plastry boczku i kiełbasę pieprzową kroimy w grubą kostkę, natomiast świeżą czerwoną paprykę oraz cebulę w standardową kosteczkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy dwie solidne łyżeczki smalcu gęsim (lub zamiennie kaczym), roztapiamy. Dodajemy boczek, kiełbasę i delikatnie mieszamy. Smażymy około minuty. Dodajemy paprykę węgierską, mieszamy. Następnie dodajemy świeżą czerwoną paprykę, cebulę i czosnek, podsmażamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i ponownie mieszamy. Dodajemy musztardę delikatesową, mieszamy i podsmażamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka. Delikatnie pokrojoną kapustę kiszoną wrzucamy do garnka z boczkiem, kiełbasą i warzywami. Mieszamy ze wszystkimi wcześniej podsmażonymi składnikami. Dodajemy kminek, mieszamy. Wlewamy rosół z kury. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Tak przygotowaną zupę doprawiamy szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Podanie:

Zupę wykładamy na talerz. Posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.

Wskazówki:

Rosół drobiowy lub zamiennie wołowy - skład rosołu: marchewka, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczona cebula, drób.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.09.2019 11:48
Bardzo smaczna zupka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak