Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kapuśniak po węgiersku, odc. 3
Plastry boczku i kiełbasę pieprzową kroimy w grubą kostkę, natomiast świeżą czerwoną paprykę oraz cebulę w standardową kosteczkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy dwie solidne łyżeczki smalcu gęsim (lub zamiennie kaczym), roztapiamy. Dodajemy boczek, kiełbasę i delikatnie mieszamy. Smażymy około minuty. Dodajemy paprykę węgierską, mieszamy. Następnie dodajemy świeżą czerwoną paprykę, cebulę i czosnek, podsmażamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i ponownie mieszamy. Dodajemy musztardę delikatesową, mieszamy i podsmażamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka. Delikatnie pokrojoną kapustę kiszoną wrzucamy do garnka z boczkiem, kiełbasą i warzywami. Mieszamy ze wszystkimi wcześniej podsmażonymi składnikami. Dodajemy kminek, mieszamy. Wlewamy rosół z kury. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Tak przygotowaną zupę doprawiamy szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Podanie:
Zupę wykładamy na talerz. Posypujemy drobniutko posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
Wskazówki:
Rosół drobiowy lub zamiennie wołowy - skład rosołu: marchewka, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczona cebula, drób.