Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    6 łyżek
  • sos sojowy

    150 ml
  • polędwica wołowa

    400 g
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • wywar warzywny

    200 ml
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 szt.
  • szczypiorek

    do dekoracji
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto
W misce mieszamy 3−4 łyżki oliwy z sosem sojowym. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu, dodajemy cukier i czarny pieprz ziarnisty. Wszystko razem dokładnie ucieramy i dodajemy do oliwy z sosem sojowym, tak aby powstała marynata do mięsa. Wołowinę kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do marynaty. Całość odstawiamy na 20−30 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto
Por kroimy w podłużne paski. Cebulę siekamy w grube pióra. Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Warzywa smażymy w woku na oliwie zaczynając od papryki, aby zmiękła, następnie dodajemy pora i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wlewamy wywar warzywny, dwie łyżki sosu sojowego i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Przez chwilę smażymy, a następnie wykładamy warzywa na talerz.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto
Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wlewamy odrobinę oliwy i smażymy mięso z marynatą przez około 5 minut. Paprykę ostrą oczyszczamy z gniazd nasiennych i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na wok i smażymy razem z mięsem. Na chwilę dodajemy wcześniej smażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto
Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 07.03.2018 12:37
Smakowita wołowinka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat