Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    6 szt.
  • ser żółty starty

    50 g
  • cukier

    1 łyżka
  • serek mascarpone

    100 g
  • dorsz wędzony

    1 szt.
  • pomidory

    5 szt.
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • ocet winny

    20 ml
  • musztarda rosyjska

    2 łyżeczki
  • chrzan tarty

    2 łyżeczki
  • szczypiorek

    5-6 gałązek
  • koperek

    kilka gałązek do dekoracji

Do smaku

  • pieprz czarny grubo mielony

  • przyprawa do ziemniaków

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto
Ziemniaki umyte w łupinach układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, nakłuwamy widelcem, polewamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia - temperatura 200 stopni na około 40 minut (max 60 minut).
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do nich pieprz czarny grubomielony i sól. Dodajemy olej rzepakowy oraz odrobinę cukru i octu winnego jabłkowego. Całość miksujemy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto
Wyciągamy ziemniaki z piekarnika. Przygotowujemy farsz – do miski dodajemy 2 łyżeczki chrzanu tartego oraz serek mascarpone. Dodajemy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej. Upieczone ziemniaki przekrawamy, wyjmujemy za pomocą łyżeczki środki, które dodajemy do farszu, pozostawiając miseczki z łupiną. Doprawiamy całość przyprawą do ziemniaków. Do farszu dodajemy rozdrobnionego w rękach dorsza sprawdzając czy nie ma ości oraz drobno pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy.

Gotowym farszem wypełniamy miseczki ziemniaczane, posypujemy startym serem, układamy ponownie na blaszce z pergaminem i zapiekamy w 200 stopniach przez 10 minut – górna grzałka.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Faszerowane ziemniaki z zimną pomidorową, odc. 40 foto
Ziemniaki podajemy posypane świeżym koperkiem wraz z zimną pomidorową.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat