Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(306)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzieci uwielbiają je na słodko, natomiast ci starsi równie chętnie sięgają po wytrawne wersje popularnych na całym świecie naleśników. Koniecznie wypróbujcie przepis Doradcy Smaku na naleśniki na słono i zachwyćcie się bogactwem smaku. 

Składniki:

jajko 2 sztuki
mleko 3,2% 1,5 szklanki
mąka 3 szklanki
ząbki czosnku 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
kabanos 2 sztuki
olej rzepakowy 200 mililitrów
szpinak świeży 1 garść
boczek wędzony 1/2 opakowanie
ser pleśniowy 100 gramów
jogurt naturalny 150 mililitrów
kapary całe Smak 20 gramów
kolendra 1 pęczek
papryczka chili 1 sztuka

Do smaku

Sól ziołowa jodowana Prymat 1-2 szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1-2 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1-2 szczypta
Pieprz ognisty mielony Prymat 1-2 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Naleśniki z serem pleśniowym, szpinakiem i boczkiem, odc. 1

Naleśniki na słono to wyjątkowa propozycja będąca alternatywą dla naleśników na słodko. Sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad, co w przypadku naleśników słodkich nie jest takie oczywiste. Te z dodatkiem dżemu czy słodkiego twarogu traktujemy często jako deser. W tym przepisie naleśniki na słono wypełnione zostały farszem z boczku, szpinaku, sera i innych wyrazistych w smaku dodatków. Dzięki temu, naleśniki na słono są bardzo aromatyczne i pyszne! 

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól. Następnie miksujemy, by uzyskać ciasto naleśnikowe.

2. Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w piórka. Z pomidora wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 100 ml oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kabanosy i mieszamy. Dodajemy świeży szpinak, pomidory, doprawiamy solą morską i pieprzem ognistym, całość mieszamy.

3. Z ½ boczku skroić 6 plastrów, z każdego plastra odkroić chrząstki, resztę zachowujemy do dania. Patelnię rozgrzewamy i smażymy zachowane plastry boczku, a następnie wykładamy je na talerz. Na patelni po boczku wlewamy 50 ml oleju, rozgrzewamy i wlewamy 1 chochlę ciasta naleśnikowego, podsmażamy z dwóch stron, po czym ściągamy pierwszego naleśnika.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego naleśnika. Do pozostałego w misce ciasta naleśnikowego dolewamy 50 ml oleju i mieszamy. Jedną chochlę ciasta naleśnikowego wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron. Na usmażonego naleśnika nakładamy szpinak z pomidorami oraz plastry boczku. Ser pleśniowy kroimy na 6 plastrów i kładziemy na plastry boczku. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Usmażone naleśniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

5. Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy posiekane kapary i kolendrę – doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Papryczkę chili siekamy, ¾ papryczki dodajemy do jogurtu i mieszamy. Dip przekładamy do małej miski. Naleśniki wykładamy z pieca, kroimy na 4 części, a następnie przekładamy je na talerz. Obok nakładamy dip, naleśniki posypujemy kolendrą i ¼ skrojonej papryczki chili.

Niezależnie od tego, czy wybierasz się na piknik, przygotowujesz szybką kolację czy organizujesz lunch, naleśniki na słono są wspaniałym pomysłem! Przygotowując ten przepis, zaserwujesz swoim gościom i rodzinie kolorowe danie, pełne smaku i aromatu. A wydawać by się mogło, że to tylko wszystkim dobrze znane naleśniki.

Więcej przepisów na naleśniki na słono i nie tylko, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku - PRZEPISY NA NALEŚNIKI 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 16:35
Rewelacja ! Uwielbiam naleśniki na wytrawnie.
bietka 03.09.2018 20:23
Bardzo smaczne naleśniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak