odc. 52 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • marchew

    400 g
  • ziemniaki

    400 g
  • jajko

    4 szt.
  • śmietana 36%

    150 ml
  • mleko

    150 ml
  • masło

Do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • kolendra Prymat do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Marchew i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Do dwóch garnków wlewamy wodę i solimy. Do jednego wrzucamy pokrojoną marchew, do drugiego ziemniaki. Gotujemy warzywa osobno.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Szykujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 2 jajka i wlewamy śmietanę. Do drugiej miski wbijamy kolejne 2 jajka i wlewamy mleko. Mieszamy osobno i doprawiamy i doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i rozgniecioną w moździerzu kolendrą.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Ugotowane warzywa odcedzamy osobno przez sitko. Blendujemy ziemniaki, przekładamy z powrotem do pustego garnka i podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu, żeby odparować pozostałą wodę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Do połowy wysokości naczynia żaroodpornego wlewamy wodę na kąpiel wodną. Naczynie z wodą wstawiamy do piekarnika. Kiedy zblendowane ziemniaki ostygną, dodajemy je do miski z jajkami i mlekiem.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Marchewki przekładamy do drugiej miski z jajkami i śmietaną. Mieszamy żeby składniki dokładnie się połączyły. Obie masy doprawiamy solą do smaku.
Jeżeli któraś masa będzie zbyt gęsta możemy dodać do niej dodatkowe jajko.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
W międzyczasie szykujemy foremki do pieczenia i smarujemy masłem. Foremki wykładamy do połowy masą z marchewek. Następnie uzupełniamy je drugą warstwą - masą ziemniaczaną. Każdą foremkę przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wkładamy do naczynia z kąpielą wodną.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia zdejmujemy folię i wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby wierzch zarumienił się.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Analogicznie postępujemy z ugotowaną marchewką. Odcedzamy, blendujemy, przekładamy do pustego garnka i podgrzewamy chwilę na wolnym ogniu. Po odparowaniu nadmiaru wody odstawiamy warzywa, żeby ostygły.
Krok 9 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Mus wykładamy na talerze, odwracając foremkę.
Krok 10 - Doradca Smaku III, odc. 52: Mus z marchewek i ziemniaków foto
Smacznego
Doradca Smaku
Zabezpieczenie folią aluminiową pozwoli nam zachować jednakową temperaturę pieczenia i nie spiecze nam się wierzchnia warstwa warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Julia19852 01.03.2016 11:46
fajny dodatek do mięska
Megi 28.04.2015 18:21
coś nietypowego, ale warte wypróbowania!super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat