DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Dorada

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • sok z cytryny

    2 łyzki
  • oregano

    1 łyzeczka
  • tymianek

    1 łyzeczka
  • kolendra mielona

    0,5 łyzeczki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą.

Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę.

Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę.

Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem.

Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 18.08.2015 14:37
fajny przepis
pablow 18.08.2015 13:53
ciekawy pomysł
W poszukiwaniu inspiracji 18.08.2015 11:59
Pyszne i zdrowe połączenie. W sam raz na letni obiad :)
Futka 18.08.2015 08:42
Przepyszny pomysł na rybkę :D
olkaaa 18.08.2015 07:38
świetny przepis
Aannkaa82 17.08.2015 21:54
Uwielbiam dorade a w tej wersji wylada niesamowicie apetycznie :)
Małgorzata Pin 17.08.2015 21:05
Ale super danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat