Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorada pieczona w soli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

Dorada 500 g
czosnek ząbki
cytryna 1/4
koperek

Skorupka solna

sól gruboziarnista 3-4 szklanki
skórka z cytryny
jajko
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Dorada pieczona w soli

Kroki postępowania

1
Sól wymieszać z jajkiem i skórką z cytryny. Dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Umyć i dokładnie osuszyć doradę. Do środka włożyć cienko pokrojoną cytrynę, ząbek czosnku i koperek.
Krok 1 - Dorada pieczona w soli foto
4
Rybę szczelnie obłożyć solą. Piec ok 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 2 - Dorada pieczona w soli foto
5
Delikatnie rozbić masę solną. Podawać w całości.
Krok 3 - Dorada pieczona w soli foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 06.03.2015 16:46
Naprawdę polecam pieczenie ryb w soli. Pozostają wtedy idealnie soczyste. Ta metoda przygotowywania pozwala też wydobyć maksimum smaku. Tak naprawdę do co wkłada się do środka to tylko dodatki i można z nich zrezygnować ;)
Lucan 04.03.2015 22:12
zbieram się do tego przepisu długo:) wygląda apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak