Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorada faszerowana piwnym orzotto

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wypatroszona dorada 1 szt
sok cytrynowy 1 łyzka
cebula 1 szt
piwo 250 ml
sól 1 łyzka
oliwa 2 łyzki
śmietana słodka 18% 250 ml
mąka 1 łyzka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta
masło 2 łyzki
rozmaryn 1 garstka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
kasza gryczana 80 biała

Przepis i sposób przygotowania na: Dorada faszerowana piwnym orzotto

Rybę starannie oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Nacieramy dokładnie solą , odrobiną pieprzu i skrapiamy sokiem cytrynowym.

Odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.



FARSZ:

Cebulę drobno siekamy.

Złocimy na maśle.

Dodajemy posiekany czosnek , a następnie przelaną wodą kaszę gryczaną białą.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i zalewamy piwem.

Na wolnym ogniu! gotujemy mieszając od czasu do czasu , do momentu aż piwo całkowicie wyparuje ( ok. 20 minut )

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



SOS :

Na patelni rozpuszczamy masło.

Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy.

Dolewamy śmietanę.

Doprawiamy solą morską , pieprzem , cukrem i papryką ( tak , cukier jest ważny! )

Dodajemy porwany rozmaryn i wszystko razem dokładnie mieszamy.



CAŁOŚC:

Przygotowanym , lekko ostudzonym farszem nadziewamy dokładnie rybę.

Smarujemy oliwą.

Wkładamy do naczynia do zapiekania.

Obok wlewamy przygotowany sos.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut ( czas zależy od wielkości ryby ).

Wszystko razem zapiekamy.

Podajemy gorące!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak